Tips och råd för att välja rätt fiskespö

TIPS OCH RÅD FÖR ATT VÄLJA RÄTT FISKESPÖ
TIPS OCH RÅD FÖR ATT VÄLJA RÄTT FISKESPÖ

Ett fiskespö består av en stav tillsammans med en fiskelina och tillhörande fiskekrok. Men vanligtvis har fiskespöet en rulle av något sort.  Mest ofta är det haspelrulle men det kan vara multiplikatorrulle, inkapslad rulle, flugrulle eller inkapslad haspel rulle. Eftersom det finns olika typer av fiske har man utvecklad olika typer av fiskespön naturligtvis. Det finns särskilda fiskespön utvecklade för varje specialiteten oavsett om det är sötvatten eller havsfiske. Vilken typ av fisk man vill fånga kommer att bestämma den bästa typen av fiskespö att välja. Lyckligtvis finns det erfarna sportfiskare som har tänkt på de bästa kombinationerna av spö och bete för nästan alla slags fisk. Fiskespön klassificeras från ultralätt till tung.

Olika typ

Metspöt är den enklaste fiskespö och därför kan vara ett bra val för nybörjare. Men mer erfarna sportfiskare behöver mer avancerad utrustning. Ett kastspö är lite mer avancerad än ett metspö eftersom det inkluderar en rulle också. Kastspöet kan användas med antingen en haspelrulle eller multirulle. Trolling är en fiskemetod från Nordamerika som innebär att 1 eller flera fiske linjer släpas genom vattnet. Det kan göras genom långsamt lindning av linjen i vattnet eller från en rörande båt. Ungefär 9 knop är önskad hastighet. Det flesta modeller trollingspö är avsedd att användas med båt, eftersom linjerna drar bakom båten.

Ett flugspö är specialanpassad för flugfiske. Flugfiske använder en lätt fiskedrag tillsammans med en specialiserad spö, rulle och vägd linje. Spöet för flugfiske kan tillverkas av glasfiber, kolfiber eller bor. Att binda fiskeflugor kallas för flugbindning och är en konstform i sig själv. De fiskespön för havsfiske är längre än vanliga sorter. Det kan vara upp till 4 meter och består av tyngre material än andra fiskespön. Svärdfisk, tonfisk, haj och makrill är några av de vanligaste fiskarna med havsfiske. Den mer robusta konstruktionen av ett havsfiskespö innebär att utrustningen sannolikt inte kommer att bryta även när man har fångade en stor fisk. Ett ismetespö används för ismete och pimpelfiske där man borrat ett hål i isen och sedan fiske genom det. Givetvis krävs det specialutrustning. Pimpelspöt är kortare än andra typer av fiskespö och kan användas med antingen multirullar eller haspelrullar.

Mer att tänka på

Det är inte bara viktigt att välja rätt typ av fiskespö men också måste man välja rätt storlek när man köper. Några av de vanligaste typerna av fiskespö som du kan välja är sådana gjorda av glasfiber, grafit eller en kombination av båda två. Ett grafitspö kan vara styva och mycket känsliga även för mindre rörelser medan glasfiber är mer flexibla. På ett spinnspö är fästet fastsatt på undersidan medan den på ett kastspö är fastsatt på toppen. När du väljer ett spö är det väldigt viktigt att kombinera ett spinnspö med en lämplig spinnrulle eller ett kastspö med en rulle som är lämplig för det. Och vissa spö är särskilt anpassad för haspelrulle medan andra är anpassad för multiplikatorrulle. Det finns mycket att tänka på när man köper fiskeutrustning. Med sportfiske som med andra aktiviteter är det viktigt att välja rätt verktyg för att lyckas bra. Och vara inte rädd för att be om hjälp om det behövs.

© 2020