Om lax och laxfiske

Denna artikel handlar om lax och laxfiske i Norge. Norge är ett hem för det som förmodligen var den största atlantiska laxen som någonsin har upptäckts. Under åren som gått har fisk fångats och uppmätt rekord på 64 kg, och även övrig väsentligt större fisk har hittats och fiskats upp. Idag är historien inte annorlunda med möjligheter att fånga några mycket stora fiskar från ett antal norska floder. Även om de slogs ut av parasiten gyrodactilus Salarius under 1970-talets har betydande arbete återställt möjligheten att odla fisk i drabbade floderna. Bevaringsinsatser medför också en betydande minskning av antalet fiskade fiskar tillsammans med att man satt fångstbegränsningar. Resultatet har varit en betydande uppgång och skapat några av de största laxfloderna och med möjligheter att fånga fisk på 30 kg.

Miljö

Norge valdes nyligen till “världens mest orörda resmål”. Området där vi har fokuserat våra fiskecentra runt Trondheimsfjorden i norra Norge. Området är en kombination av kraftigt trädbevuxna bergssluttningar med en serie medelstora till stora floder som ger några av de bästa flugfiskevatten som Norge har att erbjuda. De flesta floderna styrs i viss utsträckning av vattenförsörjning från vattenkraftverk, vilket säkerställer att de har en stabil vattenförsörjning samtidigt som de skyddar alla utom de allvarligaste översvämningarna.

Bevarande

Norge har en nästan enastående fiskestamtavla, en som de flesta länder skulle kämpa för att till och med vara i samma liga som. Trots detta har den norska regeringen tyvärr varit långsam med att hantera den typ av frågor som har lett till en minskning av antalet Atlantic Salmon. Stora förändringar är slutligen på gång, även om det kan vara en lång utdragen process att flytta de politiska och förankrade lokala tankesätten. Även om det återstår många förbättringsområden, vidtas åtgärder, och kanske mer viktigt, de rekommenderade stugorna som används av WhereWiseMenFish, som ligger i spetsen för att kämpa för detta. Att stödja dem stöder laxfiske över hela Norge!

Gaula River

Floden Gaula betraktas som en av de bästa floderna för sportfiske i Europa. Den är välkänd för sin stora lax utöver stora mängder medelstor lax och grilla. Fluefiske vid Aunan är några av de attraktiva fiskefiskvatten som finns tillgängliga för lax. Består av cirka 5 km fiske och 14 pooler, och erbjuder ett av de mest pittoreska ögonblicken av norskt fiske i idylliska omgivningar. Namsen har ett riktigt fantastiskt fiskevatten. En av de mest kraftfulla floderna i Norge, den har också ett rykte för att tillhandahålla några av de största fiskarna.

Närhet

Allt som erbjuds här är nära tillgängligt både från Storbritannien och från övriga Europa. De flesta destinationerna nås direkt från Trondheims flygplats och sträcker sig mellan 30 minuter och två timmars bilresa. Det finns direktflyg från Stansteds till Trondheim och regelbundna flyg från Storbritannien till valfri destination i Norge via Oslo, den största internationella flygplatsen. Fly NO ger en bra lågkostnadsservice. I de flesta fall rekommenderas det att gästerna hyr en bil under resan. Med detta önskar vi lycka till!

© 2021