Flugfiske i Norrland

FLUGFISKE I NORRLAND
FLUGFISKE I NORRLAND

Fiske är inte längre än sport, det har blivit del av en hel kultur. Nu när det blir allt vanligare med mindfulness och yogapraktiker ökar även intresset för fiske. Är detta en slump? Såklart inte. Ju stressade folk är i städer, desto större behov finns det att komma utanför dem och njuta av naturen. Likaså vill allt fler ha närproducerad och ekologisk mat för att minska effekterna på miljön. Det finns inte mycket som går att jämföra med en egenfångad måltid. Är du en av dem som någon gång har tänkt att det vore roligt att dra ihop ett gäng vänner och åka iväg på en fiskeresa? I Norrland finns det ett brett utbud och varianter av guidade fisketurer, handgjorda flugfiskespön samt kombinerade aktivitetsdagar.

För äventyraren

Vid Kaitumälven är flugfiskeupplevelsen något utöver det vanliga. Det finns gott om både röding och öring. Ta dock gärna med dig myggnät för att skydda ansiktet, då det även finns gott om mygg här. Det rekommenderas även att ta med eget tält då det blir smidigast för dig att förflytta dig längs med älven om du inte är bunden till fastlandet. I Västerbotten ligger Käringsberget med ett av de mest populära vattendragen för flugfiske, södra Lögdeälven. Här finns både lax och öring. Vattnen är aningen svårfiskade, vilket gör att sportfiskare vallfärdar hit för att tampas med de olika baddarna. De flesta fiskarna i detta område väger mellan 7 hekto och 1,5 kilo men det finns också riktiga troféfiskar som väger upp emot 5 kilo.

För hobbyfiskaren

I Vilhelmina finns det massa vattendrag som passar utmärkt för flugfiske. Där kan du fånga både harr och öring. Ibland även röding. Kolgården erbjuder både stugor och campingplatser. Detta passar perfekt för dig som inte är helt varm i kläderna eller som inte vill ägna hela resan åt fiske. Här kan du nämligen ge dig ut på dagsturer och sedan komma tillbaka för en avkopplande stund i bastun. Även längs med Vojmån finns det grillplatser och vindskydd om du får lust att vila mellan fisket. Eller varför inte testa din lycka i Bullerforsen som är känd för sina stora öringar?

Kolgården erbjuder även guidade turer för dig som inte vill ge dig ut ensam i vildmarken. Norr om Arvidsjaur ligger Abmoälven, den perfekta platsen för veteranfiskaren. Detta passar dig som vill fånga en och annan fisk under dagen, för att sedan tillaga och luta dig tillbaka en stund. Här finns både bra fiske i forsande vatten såväl som i lugnare vattendrag. Förutom harr och öring finns här även gott om sik, abborre och gädda. Du kan fiska efter strandkanten utan att gå miste om de bästa fiskarna, då du har stor chans att få napp även därifrån. Den allra bästa tiden är från och med midsommar fram till dess att älgjakten börjar i september. Har du inte tålamod att sitta ute på sjön i flera timmar rekommenderas du att åka till Muonioälven som gränsar till Finland. Här är harren på hugget och det är känt att man snabbt får napp.

© 2020