Fiskemetoder, spinnfiske

FISKEMETODER, SPINNFISKE
FISKEMETODER, SPINNFISKE

Att fiska är något många tycker är roligt. Känslan av att dra upp en fet abborre eller en rejäl gädda är något som många ser som oslagbart. För de allra flesta är detta en hobby men det finns även de som fiskar som yrke. När man väl fiskar så finns det olika tekniker. Vissa använder sig av till exempel flugfiske medan andra fiskar spinning fiske. I dessa skiljer sig bete och spö. Nu ska vi gräva ner oss lite djupare i just spinning fiske. När man fiskar med hjälp av spinning använder man ett spö som man kan veva in den lina som draget sitter i. På så sätt kan man kasta ut och dra upp draget som fungerar som bete för fiskarna. Spinning fiske är den teknik man i regel först lär sig, och också anses enklast.

När man utför spinning fiske kan man också göra något som kallas “långdrag” med hjälp av en båt. Vad det innebär är att man kastar ut draget  medan man åker båten. Sen vevar man inte in draget utan låter det hänga flera meter efter båten. Sen medan båten rör sig framåt rör sig också draget framåt och blir ett rörligt bete för fisken att hugga. Detta är en teknik som kan vara skön då man bara vill åka ut på vattnet och ro runt eller åka motor, samtidigt som man fiskar. En mer avslappnad metod som många uppskattar. Man kan även göra något som kallas jigga. Då har man en (vanligtvis) gummibete med en krok i. Som man kastar ut och låter steg för steg sjunka till botten och sedan vevas in lite i taget. En väldigt rolig fiskeform som kan fånga många olika sorters fiskar.

Utrustning

Utrustningen man behöver när man fiskar spinning fiske är först och främst ett spö. Spöt behöver en rulle med lina så man kan veva in linan med draget som man kastar ut. Det finns olika sorters rullar som fyller olika funktioner, allt från det allra enklaste till det som proffsen använder. Så det är viktigt att hitta vad som passar just dig. När man fångar mindre fiskar brukar även vissa vilja använda UL-spön (ultralätta) för att dessa är lite mindre och man får mer känsla av fiskens alla ryckningar. Sen behövs självklart ett drag. Där finns det mycket att välja mellan. Det finns spinnare i olika storlekar för olika stora fiskar. Sen finns det även wobblers, jiggar och skeddrag. Alla dessa fungerar på olika sätt och är väldigt effektiva. Spinnare avger små vibrationer som fiskarna uppfattar. Wobbler ser ut som små fiskar i vattnet. Jiggen är ett drag som man själv får ge liv i genom att arbeta med spöt, vilket gör det draget lite svårare att behärska fullt. Sen har vi skeddrag, vilket imiterar mer en skadad fisk som utgör ett perfekt byte för andra fiskar. Bra saker att ha med sig när man fiskar är även en fiskelåda som man på ett säkert sätt kan förvara de olika dragen i. Samt extra lina ifall något skulle gå sönder. Bra att ha är också en håv för att plocka upp fiskarna med.

© 2020