Fiskemetoder, flugfiske

FISKEMETODER, FLUGFISKE
FISKEMETODER, FLUGFISKE

Flugfiske räknas som en metod inom sportfisket. Det som bland annat har gett fiskemetoden dess namn är att just betet liknar en fluga. Om det inte är likt en fluga så ska det istället likna ett yngel eller någon annan slags insekt. Så ser betet ut eftersom att man vill locka fram fiskarnas reflexer som används när de hugger. De vanliga fiskarterna man är ute efter att fånga vid flugfiske är bland annat laxen och öringen. Metoden kan användas i allt från vattendrag till mindre sjöar och även i större öppna hav. När man använder sig av metoden så behövs speciella fiskespön, men även linorna och rullarna är annorlunda. Materialen som spöna är gjorda utav kan variera mellan ett par olika, exempelvis så används grafit samt kolfiber, även glas kan förekomma.

Ser man sedan till metodens historia så är det svårt att veta när människan började med flugfisket. Vad man kan gissa sig fram till är att vi under en bra lång tid i alla fall har använt oss utav konstgjorda beten i form av flugor. En av de absolut första böckerna som handlade om fiskemetoden skrevs under året 1496 och där nämndes det mycket om de konstgjorda flugorna som användes. Även böcker som handlat om fiske som kommit ut under senare år nämner de konstgjorda flugorna som används vid flugfiske. Gissningsvis kan dessa konstgjorda flugor ha varit en variant utav våtflugor. Våtflugor ser ut som följande, de har en stjärt, vanligen en klassisk, samt en dubbad del som är självaste kroppen och ett hackel som är falskt och självklart även vingar som brukar vara gjorda av fjädrar. När det sedan kommer till torrflugor så ska de även imitera andra flyg insekter eller djur. Vanligt är att de ska liknas med sländor eller övriga insekter från land men även flugor.

Det finns även flertalet olika varianter på fiskemetoden flugfiske. Det kan vara allt från torr till våt flugfiskning men även tubflugfiske och nymf flugfiske samt streamers flugfiske. De stora skillnaderna mellan varianterna är just betet vilken typ av insekt som det imiterar i utseende. Detta gör även att dessa beten har olika sätt att flyta på. Ofta är det beroende av vilken fisk man helst vill fånga som man väljer sin variant av flugfiske.

Populära resmål för flugfiske

Att resa iväg och fiska är att kombinera resa med nöje. Då kan man testa fiska nya fiskar som man aldrig tidigare fångat medan man upplever en helt ny natur och miljö. Att resa till Florida är därför väldigt populärt. Där kan man fiska nya raser medan man upplever den fantastiska värmen och livet som Florida kommer med. Vill man kanske bara fokusera mer på fisket kan man resa till orter som Alaska, där de största fiskarna brukar lura. Annars är det väldigt vanligt för Svenskar att resa till Norge och fiska i alla dess sjöar, strömmar eller i havet. Där kan man fiska i oändligt med timmar medan man upplever Norges otroligt fina natur. Speciellt de norra delarna av Norge är populära för fiske relaterade resor.

© 2020