Fiske på Island

På något vis så tror jag att alla sportfiskare någon gång drömmer om att få åka till Island för att fiska. Fisket där är bara helt magiskt, precis som naturupplevelserna man får på köpet.

För mig har det blivit som ett gift, eller i alla fall en årlig vana, att åka och fiska på Island. Jag brukar dessutom kombinera det med andra typer av upplevelser, vilket det finns gott om där. Allt från matupplevelser till valskådning, till Vikinga-upplevelser eller bad i varma källor. Och vattnenfall, om man gillar det, så finns det oerhört många. De flesta även fotovänliga. Fisket då undrar ni? Magiskt, faktastiskt och helt otroligt.

Fiskekort och tillstånd

Många fiskare runt om i världen drömmer om fiske på Island men kan bli tveksamma på grund av de höga kostnaderna för laxfiske där. Men det finns sjöar i världsklass, och några få floder, där du kan fiska utan att behöva ta en andra inteckning. Sjöar fyllda med arktisk röding och/eller brun öring, vackra vatten i helt fantastiska omgivningar. Allt du behöver är en hyrbil, fiskeredskap och fiskekort. Ja, det kan också vara bra med en fiskeguide beroende på var du tänkt fiska.

Det billiga sättet att fiska på Island är att köpa Veiðikortið alias Fiskekortet. Under 2017 hade kortet tillgång till 34 sjöar men det antalet har nog ökat sedan dess. När du köper ditt fiskekort får du kortet som du behöver ha med dig när du fiskar, en broschyr med information om alla sjöar som ingår i kortet och ett litet klistermärke du måste placera på din instrumentbräda, synlig för en parkvakt eller markägare.

När du kör runt på Island kommer du att stöta på många sjöar där fisket till och med kan vara gratis eller om du betalar ett lågt belopp. Lax är den största och överlägset den dyraste att fiska. Det finns ingen gädda, abborre eller havsaborre på Island. Om du vill fiska efter lax här måste du ansöka om en licens i god tid, som i november eller december året innan. Laxfiske öppnar omkring 1 juni (beroende på flod) och stängs i slutet av september.

Tider

Det finns några helt fantastiska havsöringsfloder och de bästa finns runt Kirkjubæjarklaustur. Samma regler gäller för havsöringsfiske (det finns undantag) som för laxfiske, det är dyrt (inte lika dyrt som laxfiske) och för de flesta floder måste du ansöka tidigt för att få en licens, om du kan få en.

Sjööringsfiske börjar 1 april och stängs senast den 10 oktober. Ju senare du fiskar, desto större är chansen att fånga de stora. Pingvellir har den största brunöringen och du har den största chansen att fånga dem på nordsidan tidigt på säsongen och du kan göra det på fiskekortet. Där har du också några olika arter av arktisk röding. På södra sidan av sjön finns ett litet område där stor, stor brunöring är normen men den kräver en särskild licens och omfattas inte av fiskekortet.

Det finns vatten där endast flugfiske är tillåtet. Informera dig om vilka regler som gäller för där du fiskar. Vid fiske av arktisk röding används ofta spinnstänger och Toby-skedar är förmodligen den mest använda här. Spinnare är utmärkta för att fånga arktisk röding. Viktigt är att när du anländer till Island måste du desinficera dina fiskeredskap. När du anländer till flygplatsen och är på väg genom tullen, stanna vid den lilla monter på din vänstra sida, den röda zonen, och berätta för tullen att du har fiskeredskap med dig. En speciell personal kommer att desinficera dem åt dig mot en liten kostnad. Efter det är du redo! Och du bör vara beredd på allt. Jag ska berätta vad som hände under min senaste resa dit.

Stormen kommer

En dag blåste det plötsligt upp till storm när vi var mitt uppe vid en fjällsjö. Tack och lov var våra guider förberedda så de visste var närmaste stuga fanns som vi kunde ta skydd i. Stugan var välutrustad för liknande händelser, och det fanns gott om torr ved och även färskvatten. Stormen grep ärligt talat tag i stugan så att det kändes som om den skulle lossna från grunden och blåsa iväg.

Efter den upplevelsen förstår jag att så många turister råkar illa ut ensamma i Islands “vildmark”. Det skedde så oerhört snabbt, att det blåste upp. Man kan inte jämföra det med någon typ av storm som vanligtvis visar sig i Sverige. Konstigt nog så var det ändå en trevlig upplevelse, man fick verkligen förståelse för naturens krafter.

Eftersom mobilen fortfarande hade täckning så kunde vi ju vara online, guiden var dessutom förberedd med extra batterier att ladda telefonerna med. Sedan jag underhållit mina vänner på facebook med direktrapporter så spelade jag rödsvart. Provade även något nytt för mig, isländska språk, jag vill lova att det höll mig igång många stormiga timmar.

Efter en natt i räddningsstugan så var vi dock väldigt redo att ge oss ut och jaga mer stora fiskar. Island levererade, på alla plan. Även om vi fick äta torkad fisk ett helt dygn under stormen…

© 2021