Fiske för nybörjare

FISKE FÖR NYBÖRJARE
FISKE FÖR NYBÖRJARE

Det finns så mycket att tänka på när man vill komma igång med fiske att det lätt kan kännas jobbig. Med så många konstiga ord som haspelrulle eller multiplikatorrulle, hur kan man välja rätt? Men under forntiden fiskade människor med bara en pinne, en linje och en fiskekrok av ben. Och, medan det finns mycket avancerad utrustning för expert sportfiskaren, behöver man bara några enkla utrustningar för att komma igång.

Utrustning

En grunden behöver en nybörjare ett fiskespö med tillhörande rulle, fiskelina och en fiskekrok där man ska fästa betet. Moderna fiskespön kan göras från bambu, glasfiber eller kolfiber. Det finns olika typer av fiskespön för olika typer av fiske. Här finns mycket att välja från. Men en 2 meter lång metspö är ett bra val för nybörjare. Eftersom det är användarvänlig är haspelrullar den mest populära rullningen eftersom den kan hålla en hel del fiske linje samtidigt som det går att köpa en extra spole.  Det är det mest populära rulle för nybörjare. Men det går bra med spinnfiske rulle också. De andra typerna av rullar kan vara svårhanterad och är därför lämpligare för erfarna sportfiskare. De 2 vanligaste fiskelina typerna är nylonlina och flätlina, som är gjord av flätat kevlar tråder.  Fiskekrokar kan vara enkla eller dubbla.  En enkelkrok passar bra för en nybörjare medan dubbelkrok används mestadels vid flugfiske.  Dessutom är det bra med ett flöte och ett sänke även om det är inte helt nödvändiga. Ett flöte håller betet från att sjunka till botten av vattendrag. Och ett sänke dämpar flötets flytkraft så att kroken hänger i vattnet på önskat djup.

Bete

Det finns förvirrande mycket olika sorter. Den bästa betestyp beror på vilken typ av fisk man vill fånga. För att lyckas bra använd alltid bete eller fiskeflugor som liknar fiskens naturliga bete. Det är fiskarens val att använda levande bete eller fiskedrag. Om man vill använda levande bete är maskar och syrsor ett bra val. Mindre fiskarter också kan fungera bra som bete. Förutom levande bete finns det också fiskedrag. Fiskedrag är lättare att hantera än levande bete men de är relativ dyrt också. Där finns olika fiskedrag naturligtvis såsom skeddrag, spinnare, wobbler och jigg. Skeddrag är en fiskedrag som är tillverkad av metall eller epoxi som, när den släpas genom vattnet, härmar rörelsen av en sårad fisk. Förr i tiden var de gjorda av en gammal sked där man hade borrat ett hål så det kan vara knutet till fiskelinan. Därav namnet.

En spinnare har en axel med ett blad som snurrar när det dras genom vattnet. Bladet på en spinnare också liknar en sked men här är det kombinerad med en liten kropp. Spinnare är användarvänliga och passar bra till nybörjare. En wobbler är motsatsen till en spinnare. Det rör sig fram och tillbaka i vattnet i stället för att spinna. En jigg är liknande förutom att den har en liten vikt fäst vid ögat. Med en jigg måste man stå själv för alla rörelser om man vill locka fisk. Varsågod och var inte rädd för att prova på olika utrustningar. Det kan ta lite tid att hitta den sort som man gillar bäst. Slutligen handlar den viktigaste delen av fisket om att ha roligt.

© 2020