Det är alltid läge för myror!

Myror finns vid och i varje vatten!

Lyckades landa årets första brunöring häromdagen. Fantastiskt! Från nu går jag in i en intensiv fiskeperiod och det som kommer bli lidande är sömn, socialt umgänge och min familj. Det är som vanligt, med andra ord.

I mina askar för både stilla och strömmande vatten är myror en av den mest självklara huvudpersonen bland torrflugorna. Anledningen är självklar, om det är någon insekt som finns vid samtliga fiskevatten, nästan hela året om så är det just myror. Myror är en stapelföda för öring och regnbåge och vid vissa förhållanden kan fisken bli helt inställd på just en myras silhuett.

Jag fiskar myror i åar med tät vegetation intill åkanten, på vakande fisk under träd, i löv- och vindkanter i sjöarna, under eller efter väder med kraftig vid eller regn och även som alternativ när fisken vakar och jag inte har en aning om vad fisken sörplar i sig. Det är alltid läge för myror, om du frågar mig.

Det mönster för att imitera myror som jag uteslutande använder är en enkel fallskärmsmyra (Parachute Ant) som alla kan binda. Det går att konstla till det med en massa UV-lim och gummiben och annat bös, men den variant som jag tycker fiskar bäst både för mig och öringen är den enkla varianten med kropp och huvud av vanlig torrflugedubbing och bindtråd. Fallskärmshacklet gör samtidigt att myran flyter lågt och bra i ytfilmen, imiterar ben och antenner lagom bra och det är dessutom enkelt för mig att se flugan där ute på vattenytan.

 

De flesta myrorna i asken i alla storlekar är den här helsvarta.

Ett tips på vägen om du känner för att binda det här mönstret är att ta ytterst lite dubbing på tråden och dubba/bygga kroppen fram och tillbaka några gånger tills du är nöjd med taperingen. Jag vill även binda myrans bakkropp en liten bit ner på krokböjen, det gör att det mest utmärkande på en riktig myras kropp blir extra synlig och tydlig för firrarna.