Nymfernas nymf!

Nymfernas nymf!

I min ask för stilla vatten är fasanstjärtsnymfer ett måste! I flera av de sjöar jag fiskar i finns dagsländor, t ex. stor och liten vasslända, där de här klassiska nymferna imiterar helt suveränt. Roliga att binda är dom också! Det är något speciellt med att vira fibrer från en fasanstjärtsfjäder och spinna påfågelherl tillsammans med bindtråden för att imitera thorax.

På tal om fasan förresten, de stjärtfjädrar som jag väljer att använda kommer från guldfasan. Jag väljer att använda dom fjädrarna för att fibrerna är inte lika styva som de är från en ”vanlig” fasan och går därför inte så lätt av när man ”tvistar” dom till ett rep för att vira runt krokskaftet. Som för säkring väljer jag också att ha lite lack (jag använder FlyTite) på krokskaftet innan jag virar fasanfibrerna. Som ribbing använder jag UTC Wire, här i storlek small och färgen Copper Brown. Kroken jag använt heter Demmon ST700BL och de storlekar jag använder främst binder och presenterar för fisken är storlek 12 och 14 på nämnd krok. Notera att det är en kortskaftad krok så krokstorleken är egentligen 14 och 16 och det imiterar de riktiga nymferna helt OK.

Då de här nymferna främst är avsedda för fiske i stilla vatten har jag adderat lite rörelse genom att binda in fibrer från en rapphönefjäder som stjärtspröt och fibrer från en Brahma Hen fjäder (Golden Brown) för ben. På de dylika nymfer jag har i asken för strömmande vatten binder jag in stjärt och ben från samma fasanfjäder jag har till kropp och vingtäckare. Det ger inte samma rörelse, men det behövs inte i strömmande vatten då strömmen i vattnet ger rörelse nog och nymferna i strömmande vatten som passerar fisken har benen ”limmade” bakåt mot kroppen. Frank Sawyers geniala originalnymfer hade ju inte ben inbundna alls.

Men i stilla vatten är det inte helt galet att ha lite rörelse och få fjädrar är då bättre än rapphöna eller Brahma Hen. De fungerar på liknande sätt, dvs. att de väcks till liv i vått tillstånd, fibrerna separeras från varandra och lever mycket. Det imiterar en simmande nymf i stilla vatten klockrent!

Vill även passa på att verkligen slå ett slag för de här Brahma Hen sadlarna! Riktigt läckra och prisvärda och finns i massor med färger. Det finns även ”färger” som imiterar en rapphöna riktigt bra! Tunna fibrer på fjädrarna och även tunna och hållbara fjäderstammar. Rekommenderas för både nymfer och våtflugor!

Jag väljer att inte addera extra vikt till de här nymferna mer än den vikt som nymfkroken ger. Jag vill kunna fiska nymferna när fisken är ytaktiv och plockar simmande/stigande nymfer vid kläckning, jag använder då min flytlina. Men de här små nymferna är även suveräna ”fiskfinnare” något djupare och då använder jag min intermediatelina och då fiskar jag oftast två nymfer samtidigt.