Double Legs är given I mina askar för både stilla och strömmande vatten.

Tre självklara mönster i min ask för stilla vatten.

Sedan en knapp vecka är nu isen helt borta på de sjöar jag brukar fiska i här hemmavid. Härligt och äntligen! Har bara hunnit med ett pass så här långt och lyckades då tyvärr inte fullt ut att kroka någon öring, jag hade två fina hugg på mina Woolly Buggers, men jag var långsam i mothugget (läs: ringrostig). Men adrenalinkicken av de två huggen och några försiktiga vak på den spegelblanka vattenytan gjorde mig gott. Jag är snart vid sjöarna igen, kanske redan imorgon, och då hoppas jag lyckas ända in till håven.

Nu är alltså även sötvattenssäsongen igång! Har haft lite salta äventyr här hemma vid städet men hålen i min huvudask för stilla vatten gjorde sig påmind härom veckan så jag har panikbundit upp ett gäng av ytterligare 3 mönster som är självskrivna för mig och min ask.

Man kan ha mycket skoj både vid städet och vid vattnen med sälhår. Hökensåspuppan och Busen.

Mönstrena har jag bundit och skrivit om både här och på annat håll tidigare så de behöver väl ingen längre presentation. Flugorna är kanske, för många, mest förknippade med sommarnatts- och höstfiske, men jag använder gärna samtliga 3 mönster även om våren och isfria vintrar.

Hökensåspuppan

Den tunga Double Legs är en favorit året om både i stilla och strömmande vatten, fick faktiskt SMS från min vän Per igår att han hade gjort årets premiärfiske. Han fångade en övervintrad och stark regnbåge på just en Double Legs. Ursprungligen är den en imitation av en nattsländelarv, men för mig är den en suverän attraktionsfluga. Rolig att binda är den också med klassiska material som dubbing från harmask och hackel från rapphöna. Den väldigt gröna och glittrande ”taggen”/huggpunkten gör jag av Flashabou som jag sedan virar D-Rib över.

Två moderna klassiker av sälhår från Hökensåsområdet är Busen och Hökensåspuppan. Två fantastiskt bra flugor som fungerar lika bra oavsett om fisken och flugan är i ytfilmen eller en bit under. Jag binder mina Busar på nymf- eller streamerkrok för att den inte ska flyta för bra. Samma är det med Hökensåspuppan där jag också helst inkluderar några varv blytråd på mitten av krokskaftet. Läs gärna mer om Busen t ex. här och om Hökensåspuppan här.

Johan Klingbergs Busen är given i mina askar för stilla, strömmande och saltvatten. Tack Johan!

Nu måste jag fortsätta panikbinda inför säsongen, jag har inte så många mönster kvar nu innan min huvudask är preppad inför säsongen. Näst på tur är lite mindre nymfer … för övrigt är också de två första resorna till Hökensås bokade, livet leker.