Större Zonker med huggpunkt. Bunden på Demmon ST 750BL.

Här är lite tips på påskpynt och/eller påskpyssel.

För många som fiskar i stilla vatten så är streamern Zonker en favoritfluga och för många är den så även i strömmande vatten. För mig så har den aldrig varit en favoritfluga, jag har haft den i asken till och från under åren. Visst har jag dragit en och annan fisk, främst i stilla vatten, på olika varianter på Zonker, men någon favorit har den inte varit.

Tvärtom så har jag varit lite anti-zonker. Vad menar jag då med det? Jo, historiskt sett så har jag bara använt flytlina och spöklass 5 när jag fiskat i sjö. Och även om det går att få ut en Zonker en liten bit med den utrustningen, men det är ingen njutning att kasta med en förtyngd och blöt Zonker med utrustning lämpad för  torrflugor och nymfer.

Mindre Zonker på nämnd krok i storlek 10.

Men så för ett par år sedan hade jag en ”stilla säsong” där jag främst inriktade mitt fiske på sjöfiske och började då laborera med diverse intermediatelinor och linor mer lämpade för att dänga, för mig, större streamers, köpte mig även ett klass 6 för sötvatten. Sen dess har jag alltid två laddade spön med mig ut till sjöarna, ett klass 5 med flytlina och en lite kraftigare ”sexa” för streamers och nymfriggar. Och Zonker då? Jo, numera dänger jag även den med glädje. Och fisk fångar den, det vet du redan säkert.

På den här färgkombinationen och storleken (krokstorlek 10) tog jag 2017 års säsongs sista firre på. Trevliga minnen!

Ett litet roligt minne som jag har sen ett gäng år tillbaka är när jag och Per satt vid bordet vid Enesjön i Hökensås. Vi hade kammat noll hittills med våra små nymfer och bröt misären med en trevlig lunch och whisky. Efter en stund kom det en glad person med nävarna full med fisk på väg till sin bil. Vi bröt isen med klassikern ”vad tog du dom på?”. Fiskaren log lite hemlighetsfullt och sa ”-Orange Zonker, det är det enda som har funkat idag”. Om det var vårt flugbyte, tillfälligheter eller whiskyn i benen som gjorde att vi snart stod med böjda spön både Per och jag låter jag vara osagt. Men det var bara Zonker som fungerade den dagen.

Hitta Nemo. Krokstorlek 6. Om vattnet är kallt eller fisken tjurig, prova en orange Zonker.

Vad imiterar då en sådan här kuse? Min gissning är att öring och regnbåge biter på Zonkers för att det liknar småfisk, hästiglar och helt enkelt rör sig så läckert att de är tvungna att provsmaka. En Zonker kan göras hur avancerad som helst men den här mycket enkla variant du ser på bilderna här är den jag binder och fiskar med. Krok (Demmon ST 750BL, krokstorlek 6 och 10), tråd (UTC70), huggpunkt (marabou), ribb och att försäkra skinnet med (UTC Wire), kropp (Ice Dub), Zonkerremsa (kanin för den stora och ekorre för de mindre), kulögon och sen har jag spunnit hår från en remsa för huvudet. Det är materialen jag använder, enkelt och effektivt. Se till att inte vara pälsallergiker!

Mindre och större Zonker. Punks not dead!

Förutom de färger du ser här så binder jag även en variant i vitt och oliv, jag hade dock zonkerremsor i de färgerna hemma i lager för tillfället. Kan verkligen rekommendera att även binda några mindre Zonkers som jag gjort här, dom kan fiska riktigt riktigt bra! Band även upp ett gäng mindre Zonkers för kommande mys med havsöringen här på kusten, använde då Partridge CS54 #10.

In och bind och ut och däng!

/Daniel