Har testat en ny dubbing och funderat en hel del.

De senaste 6 åren har jag precis vid den här tiden varit ute här hemma i vikarna vid just den här tiden, en vecka innan havsöringspremiären, för att spana efter heta platser att fiska på den första dagarna i april. Jag har haft kikaren med mig och har givetvis letat efter fisk men även tittat efter fågellivet, speciellt då bottenätande fåglar. Där de här fåglarna finns och äter, speciellt i april då födan är knapp, är en ledtråd att det finns både växtlighet och vattendjur som även öringen gillar. Jag var ute idag på min lilla vårrunda här hemma och kikaren var med, men jag blev inte klokare för det. Jag såg en del knipa och ejder, vilket givetvis var en trevlig upplevelse och ledtråd, men jag såg dom inte dyka för föda speciellt mycket, ejdern är ju en skicklig dykare. De doppade huvudet sporadiskt. Har inte sett någon strandskata eller svan här hemma ännu, det är ju tydliga vårtecken. Konspirationsteorierna om en trög säsongsstart startade direkt …

De senaste veckorna har jag även pratat med min vän Per om sommarens resa norröver. Kommer det vara vårflod ett par veckor efter midsommar när vi kommer upp? Hur högt vatten kommer det att vara? Bör man ta med sig skidorna?

Krok: TSD Scud #8, tråd: UTC 70 Watery Olive, tyngd: blytråd på mitten av krokskaftet, stjärtspröt: Tan Mallard, dubbing: Wapsi Sow Scud Smokey Olive, rygg: Swiss Straw Tan

Pratade även med Johan Klingberg för någon vecka sedan och inte helt oväntat kom vi in på den sena våren. Han nämnde att har för sig att det var 1987 som isen lossnade på riktigt i Hökensås först i mitten av maj och det är likt det året i år. När kommer Vulgatan kläcka i år? Kommer det att explodera med både Vassländor, Vulgata och fjädermyggor samtidigt så fisken blir konfunderad. Eller den som blir konfunderad i en sådan situation är ju kanske främst jag som ska försöka lista ut vad jag ska knyta på tafsen …

Att konspirera och fundera och hitta på egna slutsatser tillhör den här tiden på året. Men det finns hjälpmedel och terapi, för mig brukar det hjälpa att binda flugor och att flytta om i flugaskarna. Och det har jag gjort, och det behövdes.

Har haft möjlighet att testa en ny, för mig, ny dubbing som jag verkligen gillar. Dubbingen heter Sow Scud Dubbing och kommer från amerikanska Wapsi. Dubbingen är en blandning av opossum, Antron och Super Bright. Materialet är mycket trevligt och enkelt att arbeta med och kommer till liv när du borstar till det med din kardborreborste. I vattnet lever det fint och liksom smälter och glittrar lagom mycket när det blir blött. En ny favorit hos mig som jag ser fram emot att fortsätta leka med.

Så här långt har jag dock bara testat dubbingen för just det som kallas ”Scud”, havsöringsfiskaren kallar dom oftast märlor. De här små räkdjuren finns ju både i hav och sjö och är ofta stapelföda för både havsöring, öring och regnbågsöring. Jag har i dagarna bundit upp ett gäng som jag ska ha till havsöringen, men jag ser fram emot att även binda upp ett gäng något mindre dylika för sjösäsongen, när nu den startar.

Trevlig helg!

Daniel