Krok: TMC 777SP #6, tråd: UTC 70 Dark Gray, hackel: Burnt Orange (huggpunkt) och Grizzly, dubbing: Whitlocks SLF Dubbing, Crayfish Orange (huggpunkt) och Scud & Shrimp Gray

En streamer som fungerar!

Det har varit och är lite sjukstuga här hemma. Först blev min yngste son förkyld och febrig och igår ramlade jag dit, inte speciellt överraskande då jag alltid blir sjuk då han blir sjuk. Jag har varvat sängliggande och ojande med att binda lite fler flugor för kommande salta havsöringsäventyr.

Woolly Bugger är antagligen världens bästa fluga för all slags öring och flugan Magnus som är nära besläktad med den är kanske den fluga som de flesta salta flugfiskare litar mest på. De ”Buggers” jag binder för havet är någon slags kombination av de två redan nämnda och den fungerar alldeles utmärkt. Jag binder den i diverse storlekar från krokstorlek 4 till 10 och som du kan se även i diverse olika färgskruder.

Krok: TMC 777SP #6, tråd: UTC 70 (Fl. Orange), hackel: Olive (huggpunkt) och Burnt Orange, dubbing: Whitlocks SLF, Dragonfly Olive (huggpunkt) och Sculpin Golden Brown
Krok: Partridge CS54 #6, tråd: UTC 70 Dark Gray, hackel: Grizzly, dubbing: Whitlocks SLF, Minnow Gills (huggpunkt) och Sowbug Gray

När det klart vatten är flugan på min tafsspets oftast något mindre i både storlek och skrikiga färger. Och är det klart och kallt, som det antagligen blir om en dryg vecka vid premiären, så kan en sån här Bugger i ”naturliga” färger fast med en huggpunkt vara väldigt effektivt. Och vid lite mer grumligt vatten, trögt fiske och kall vattentemperatur kan en skrikig orange eller rosa Bugger vara riktigt bra.

Krok: Partridge CS54 #8, tråd: UTC 70 Yellow Olive, hackel: olive, dubbing: Whitlock SLF, Crayfish Orange (huggpunkt) och Damsel Tan

Materiallistan är kort och flugan är ganska enkel att binda. Jag vill gärna att flugorna ska vara ganska ”köttiga” så jag binder in hacklet i olika steg – hackel, dubbing, hackel, som du säkert kan se så både svävar och rör sig de här kusarna giftigt i vattnet. För sommarens nattfiske har jag en svart/brun variant också som också brukar leverera. Det är, helt enkelt, krok, tråd, dubbing och hackel. De fjädrar jag använder här borde finnas i alla havsöringsbindares lådor, de kallas för Keough Jumbo Softhackle Patches och är en fröjd att jobba med. Se mer gällande material och färger i respektive bildtext. Förutom de mycket trevliga hackelfjädrarna som finns på skinnen så finns det gott om chickabou på skinnen också som jag använt till stjärtarna på flugorna.

Favoriten i klart vatten! En något mindre Bugger i både färg och storlek. Krok: Partridge CS54 #10, tråd: UTC 70 Woodduck, hackel: Grizzly Natural, dubbing: Whitlocks SLF Damsel Tan
Ytterligare två färger av mindre Buggers på krok 10 som jag har i asken. Färgerna kan du säkert lista ut från ovanstående bilder.

Det blir lugna dagar framöver för att kurera sig och risken är stor att jag återvänder till städet igen inom kort. Näst på tur står scuds/märlor för både söt och salt öring. Jag har lagt vantarna på ett för ändamålet passande material, Wapsi Sow Scud Dubbing, som jag ser fram emot att testa.

Attjo och prosit!

/Daniel