En brun Bugger på saltvattenskrok TMC 777SP #8.

Har panikbundit ett par nävar havsöringsflugor.

Ännu en köldknäpp här på västkusten och säsongen för å och sjö känns väldigt långt borta. Var uppe vid en av öringsjöarna för någon vecka sedan för att kolla läget, och det låg tjockt med is och en knapp decimeter snö på isen. Så jag åkte hem och började rota efter havsöringsprylarna …

Jag fiskade inte en enda gång i saltvatten förra året, men hade tänkt att ta tag i det något mer den här säsongen. Och nu när jag hittade lådan med speynackar, saltvattenskrokar och STF-dubbing blev jag riktigt sugen på att stå vid kusten och kämpa igen. Jag hittade min saltvattensrulle och hade glömt bort att jag inte hade någon lina på den, har för mig att den jag använde för ett par år sedan var utsliten så jag slängde den. Har hört mycket gott om Snowbees lina för ändamålet, XS Neutral Density, så jag köpte mig en sådan. Hittade även mitt havsöringsspö på vinden och slutligen min ask med havsöringsflugor. Flugorna var luggslitna och färre än jag trodde så jag sorterade dom i två högar, behöll den ena och kastade den andra högen. Fick lite panik då jag kom på att säsongen bara är ett par veckor borta så jag köpte ett gäng flugor från flugor.se och lade upp en plan att binda upp några mönster av de material jag hade hemma på lager.

Mallard Xpress i färgen Tan/Woodduck är en favorit. Krok, tråd, STF och Mallard.

Så här långt har jag hunnit med att binda ett gäng Buggers i brunt, rött och orange, Mallard Xpress och samma fast med fjäder från Teal istället (älskar Tealfjädrarna, riktigt trevliga att binda med) och några Speyräkor. Har även tagit fram sälhåret och bundit några små sälhårsmärlor som jag nästan alltid har som upphängare. Den stora luftiga sälhårsbollen gör att flugan ”svävar” fint i vattnet, den här enkla flugan är nog den jag tagit mest havsöringar på genom åren. Rekommenderas!

Teal Xpress – vackra fjädrar = vackra flugor.

Tog en promenad här nere i min hemmavik för en liten stund sedan och det låg fortfarande lite is i de grundare lävikarna. Men isen hade börjat spricka upp och driva, så om ett par veckor när kalendern skiftar från mars till april så är jag säker på att det inte är någon is där. Ser mycket fram emot att kämpa med vind, salt och tång igen!

Om jag hinner binda fler havsöringsflugor innan säsongen drar igång så återkommer jag i ämnet.

Speyräka med huggpunkt.
Sälhårsmärla – krok, tråd, Ice Dub Thread och sälhår.
Om det är fortsatt kallt i vattnet om ett par veckor kan jag garantera att jag har märlan i orange som upphängare.
Ibland funkar brunt, ibland funkar rött …