Hökensåsmontana med orange thorax.

Jag fortsätter mitt flugbindande med inriktning flugor för stilla vatten och har nu kommit till en fluga som jag tror finns i de flesta sjöflugfiskares arsenal – Montananymfen.

För ett år sedan var det vår, isen hade lossnat från sjöarna här hemma och säsongen var verkligen igång. Nu tjuvstartade jag årets säsong i slutet av januari med ett besök i Baltak i samband med Flugbindningsträffen i Hökensås, men det ser ut som att sjöpremiären ligger minst en månad bort. Även om det är fullt normalt med snö och många minusgrader här i våra trakter så här års så blev jag lite nere när vintern kom hit på riktigt. Då i Baltak sista helgen i januari hade vi en fantastisk fiskedag, solen värmde lite på ryggen, vinterfåglarna sjöng vackert i solskenet och isen smälte här hemma. Men, Kung Bore vill annat …

Här hemma vid städet kan jag inte påstå att det varit febril aktivitet. Jag har dock hunnit med att komplettera min huvudask för stilla vatten med en näve Montananymfer, och den varianten av mönstret som jag använder är den som kallas för Hökensåsmontana. Originalmönstret innehåller ju stjärtspröt av gåsbiots för att efterlikna de stora bäcksländenymferna men Hökensåsmontanan har istället marabou inbundet vid krokböjen. Det finns ju få bäcksländenymfer i våra sjöaar, men det finns ofta gott om t. ex. trollsländenymfer som ”Montanan” kan imitera. Men jag ser flugan som en ren attraktionsfluga och i första hand inte som något direkt imitationsmönster. Den är likt flera andra sjöflugefavoriter som Black Martinez och Black & Peacock i huvudsak svart, och det är väldigt gångbart i sjöarna där jag fiskar.

Orange, grönt och gult är de färger på thorax jag använder.

Det var inte så längesedan jag band upp Montanas så jag ska inte slösa med ord i onödan, men flugan är självklar i min och flera av mina vänners sjöflugaskar och är ofta den flugan jag ”söker av” vattnet med. När jag binder Montanas klipper jag ibland hacklet på undersidan och ibland inte, den här Montanasessionen har jag, som du ser, valt att inte klippa hacklet på undersidan. Detaljer?

Stillwater Nymph – en ny favorit?

Vill även tipsa om en fluga som jag hittade på nätet av en händelse, ett mönster som är nytt för mig inför den här säsongen och som jag tror har stor potential till att bli en ny favorit. Mönstret heter, kort och gott, Stillwater Nymph och bara det låter ju lovande, varför krångla till det. Den kan imitera det mesta från småfisk, flicksländenymfer eller tom. sötvattensräkor (scuds). Ser mycket fram emot våren och öppna sjöar nu och det ska bli riktigt spännande att testa det här nya mönstret. Om du blev nyfiken på den här flugan kan du läsa mer här och även se en SBS.