En olivgrön flicksländenymf och en något mörkare olivbrun variant.

Inspirerande flicksländenymfer.

Jag blev väldigt inspirerad av Håkan Karsnäsers artikel om flicksländenymfer i senaste numret av Allt om Flugfiske, har du sett artikeln? Jag hade tänkt att spara de här självklara inslagen i mitt bindande av mönster för min ask för stilla vatten, men Håkans artikel fick mig att omprioritera ordningen på att-binda-listan.

För nymfen som verkligen imiterar valde jag att blanda en av Håkans nymfer med hur jag bundit flicksländenymfer de senaste åren, då med tvistade fibrer från en maraboufjäder för att få till en naturlig taxering och en något luddig kropp för att imitera den simmande nymfens gälar. Håkan använde i artikeln Swiss Straw för att imitera rygg och vingsköld, så jag passade på att inhandla lite sådant material i shoppen på Hökensås förra veckan när jag var där. Just Swiss Straw i olivgrönt hade jag inte i mina lådor och det har varit lite svårt att få tag i av någon anledning så det var tur att jag hade de glasögonen på mig på Åsen. Ett trevligt material!

Krok: TMC 200R #10, tråd: UTC 70, stjärt och kropp: marabou, Ribbing: UTC Wire (Brassie), ben: rapphöna, vingtäckare/sköld: Swiss Straw, ögon: Fly Eyes (medium), huvud: SLF Dave Whitlock

Jag har bundit de här imiterande nymferna på TMC 200R i krokstorlek 10, det imiterar även den simmande nymfen väl storleksmässigt. Flicksländenymfer finns ju i de flesta sjöar och är stapelföda för fisken, de finns även i åarnas mer lugnflytande partier.

En perfekt fluga för stilla vatten!

Jag band upp ett gäng olivgröna och även några mörkare olivbruna som lite beroende på sjö och väderlek kan vara skillnaden som avgör, det tror jag mig ha varit med om ett par gånger. Eller så var det bara ren tillfällighet att fisken bet på de mörkare de gångerna, men jag ”fiskar ju även lite med ögonen”och då kan en mörkare eller avvikande färg eller nyans vara bra för självförtroendet att ha i asken.

Ögonen jag använt på imitationen är av plast och adderar alltså ingen speciell tyngd. Dock har jag bundit in ca 1 cm blytråd på var sida krokskaftet, men tanken här är inte att fiska imitationen för djupt utan den ska imitera de simmande nymferna som är på väg att kläckas och vill också att imitationen ska fungera på relativt grunt vatten.

Den andra imitationen du finner på bild här är dock något tyngre då den är bestyckad med både guldskalle och blytråd under och bakom guldskallen. Det här spännande mönstret är nytt för mig och det var Johan Klingberg som jag såg binda den här för något år sedan, jag har sedan dess haft mönstret på näthinnan och nu passade det bra att binda upp den och ge den en plats i min ask. Ovan vattnet vattnet är den ju ingen direkt imitationsfluga för att likna en flicksländenymf men väl presenterad i sjöarna är jag säker på att den kommer både imitera lagom bra, attrahera fisken och fånga fisk. Som du ser har den rapphönehackel både vi krokböjen och vid krokögat och då marabou ”smälter” i vattnet kommer den få flicksländenymfens smala profil och rörelsen i imitationen tror jag är riktigt läcker.

Krok: Hends BL 724 #10, tråd: UTC 70, stjärt: marabou och rapphöna, kropp: harmask: ribbing: UTC Wire (Brassie), rygg/bling: Opal Mirage Tinsel, thorax: harmask, fronthackel/ben: rapphöna, tyngd: guldskalle (3,5 mm) och blytråd

För den här Klingbergska nymfen har jag testat en för mig ny krok, Hends BL 724, som är en trevlig hullinglös streamerkrok och jag har använt krokstorlek 10 här. Jag håller just nu på att testa den kroken och en annan dylik, Demmon ST750 BL, som även den är en fin hullinglös krok för de större imitationerna som fiskas under ytan. Och även den här gör jag i både olivgrönt och en något mörkare i olivbrun nyans. Den lär funka, eller vad tror du? Jag är helt säker på det!

Näst på tur är en svart klassiker från Montana som är lika självskriven i min sjöask som flicksländenymfer.