Deep Sparkle Pupa

Två självklara mönster i min ask för stilla vatten.

Som jag nämnt i tidigare inlägg är jag i full gång att inventera, komplettera och fräscha upp min huvudask för stilla vatten. Flera av de mönster jag har i min stilla ask är även givna i min ask för strömmande vatten och de två flugorna som du finner bifogat här är bra exempel på detta.

Ett fantastiskt mönster för kvällsfiske och när mörkret lagt sig är den här varianten i svart/grått och i något mindre storlek.

Gary LaFontaines Deep Sparkle Pupa har jag skrivit om mängder av bokstäver och meningar om tidigare, både här och i diverse fisketidningar. Men jag tröttnar aldrig på detta genialiska mönster och anledningen till det är främst att det nästan luktar öring om händerna när du sitter vid flugbindningsstädet.

Den är alltså ett givet inslag i det här sammanhanget när jag ska fylla en huvudask med ca. 15 flugmönster. Under en säsong är det nog också den fluga som jag och flera av mina vänner fiskar mest när det inte kläcker. Nämnas bör också att dess kusin, den torrare Sparkle Emerger, är en av de flugor tillsammans med Parachute Adams som jag använder mest under en säsong i strömmande vatten. I flera av sjöarna där jag fiskar frekvent finns det sedan flera år tillbaka, av mig, namngivna platser som jag kallar för ”LaFontaineviken” eller ”LaFontaineudden”, det säger väl något om inte annat.

Jag binder upp den här puppan i främst i tre olika färgkombinationer av Antron och du ser dom alla på bild här. Notera också att jag väljer att förtynga flugorna med blytråd under kroppssegmentet, den heter ju inte ”Deep …” för inget.

Färgkombination med Antron i March Brown (kropp) och Golden Tan (gasbubbla). Krok: Demmon ST700BL #12, tyngd: blytråd, tråd: UTC70 (Brown), ben: rapphöna, thorax: strutsherl (brun), huvud: bindtråd.

Tidigare har jag även nämnt de väldigt prisvärda japanska torrflugekrokarna Demmon DSD 100BL som jag bundit en hel del på de senaste åren. Förutom det fördelaktiga priset så gillar jag att de är starka och både håller för och håller fast pigg och arg fisk.När jag för ett tag sedan köpte på mig lite mer av ovannämnd krok passade jag även på att köpa nymfkroken från samma märke, den heter Demmon ST700BL. Även den har ett fördelaktigt pris, bra tyngd, är hullinglös och jag gillar designen på den. Det har varit kul att binda Gary LaFontaines klassiska puppor på de här moderna krokarna.

Två andra färgkombinationer av Antron jag binder upp är Olive (kropp), Light Olive Dun (gasbubbla) och Black Gnat (kropp) och Charcoal Gray (gasbubbla).

Sälhårskläckaren har även den en självskriven plats i min stilla ask och även den har jag skrivit massor med bokstäver om tidigare (tror att det är här jag nämner den första gången?). Den är hållbar, flyter rätt, imiterar suveränt och är enkel att binda för att imitera kläckande/flytande nymfer i de flesta storlekar. Jag och fisken gillar att den ligger klistrad i ytfilmen och silhuetten av den smala kroppen och det tydliga och rörliga thoraxpartiet av strutsherl. Ett måste!

Sälhårskläckaren är numera given i mina askar för både stilla och strömmande vatten.

Det vankas ”Flugbindningsträff” på Hökensås om ett par veckor och Deep Sparkle Pupa och Sälhårskläckaren är två av de fyra mönster jag tar med mig dit. Jag ser mycket fram emot att sprida kärleken till de här två mönstren vidare till deltagarna på Hökensås.

Så, det var ytterligare två flugor av ca. 15 som jag har i min huvudask för stilla vatten. God fortsättning förresten, hoppas att du har haft fina dagar i jul- och nyårshelgerna.