Micro Dun bunden på TMC 112TR #17

Flugbindningssäsongen är här …

Så här års brukar jag alltid inventera mina fiskeprylar, det är nästan så man får dåligt samvete över hur mycket prylar man samlar på sig. Nu vet jag att jag långt ifrån är ensam om att ha en del prylar och jag vet att jag är långt ifrån värst. För ett par år sedan vid den här tiden på året samlade jag ihop allt och sorterade det i två högar, en hög för att behålla och en hög för att sälja. Sen dess är ångesten inte lika stor, men nästa år får jag nog samla allt i två högar igen.

Höjdpunkten på den här inventeringen är när jag kommer till alla flugor och de flugaskar jag använt under säsongen. Det är kul att återse mönster som jag fått fin fisk på under året, men även kul att se en del mer progressiva mönster som kanske var roligare på ”ritbordet” än vid vattnet. När jag fiskar har jag tre askar i västen. En huvudask där jag har mina standardmönster som jag inte skulle klara mig utan, en liten ask med småflugor såsom midges, fjädermygg och väldigt små dagsländor och en ask med streamers. Med mig i ryggsäcken har jag också alltid min Danica- och Vulgataask, den är ju bara aktuell ett par veckor på säsong och då flyttar jag den givetvis till västen. För att förtydliga har jag två huvudaskar, en för strömmande vatten och en för stilla vatten. Så när jag fiskar i sjö så ligger den strömmande asken i ryggsäcken och tvärtom.

En av säsongens höjdpunkt från oktober i år. Det kläckte små dagsländor och höstnattsländor och fisken var på hugget.

Vintern och vårens projekt kommer alltså att vara den stilla huvudasken, alltså den för sjöfisket. Jag har en fiskedagbok som jag noterar allt möjligt i såsom väder, vind, insekter, fångster och annat spännande som kan dyka upp under fisket. Jag skriver även upp de flugor jag använder under ett fiskepass och vilka flugor som fångar fisk. Under ett år använder jag i snitt ca. 20 mönster och i snitt under ett år är det i huvudsak 15 mönster som fångar fisk. Om jag hinner har jag tänkt binda och dela med mig av de flugorna här under vintern och våren, det ser jag fram emot. Om lusten faller på så kanske jag även fotograferar några steg-för-steg beskrivningar på några av mönstren.

Först ut är och som är given i både min stilla och strömmande huvudask är Micro Duns bundna med André Bruns Micro Polychenille. Ett enkelt mönster som fiskar och imiterar perfekt. I de sjöar jag huserar är det främst de små mörkbruna och mörkgråa nästan svarta dagsländorna som är viktigast, förutom de veckor som Sjösandsländan kläcker. Jag binder de här på kroken TMC 112TR som är en kortskaftad stark krok som jag tycker är perfekt till de här små imitationerna med förlängd bakkropp. Notera att kroken är kortskaftad, så en storlek 19 är ganska liten men händer och ögon vänjer sig ganska snart. I dagarna band jag upp 15 st Micro Duns på krok 17 och lika många på krok 19. Jag band in ett par stjärtspröt på Polychenillen, detta är absolut inte nödvändigt, men det ser läckert ut. Dock blir det svårt att ta fram tändaren och bränna till en taperad bakkropp när du binder fast stjärtspröt, du väljer vilket alternativ som passar dig bäst. Titta gärna på Andrés bindbeskrivning här.

Polychenille Micro Duns på TMC 112TR #17 och #19.

Först ut är Micro Duns alltså, ett fantastiskt mönster som jag har haft mycket kul med genom åren. Jag återkommer igen inom kort med ett annat mönster som är givet i min huvudask för stilla vatten.