Den klassiska varianten med kropp av Chenille.

Om lite nya material och vad som blev resultatet.

Den här säsongen har jag verkligen gått utanför min vanliga komfortzon när det kommer till flugval. Jag har nämligen dängt en hel del streamers i öringsjöarna här hemma och på Hökensås och det har verkligen varit effektivt. Det mönster jag hårdtestat så här långt är en riktig klassiker, Wooly Bugger, och några varianter på den. Det har verkligen varit ett effektivt fiske när fisken inte varit synlig eller jagat ytnära.

När jag kommit till sjöarna har jag tacklat upp mitt något kraftigare klass 6 spö med en intermediatelina och mitt klass 5 spö med flytlina och burit med mig båda spöna till vattnet. Det har varit smidigt och lyckosamt att snabbt kunna ställa om från att presentera torrflugor eller nymfer till de tyngre och större flugorna och tvärtom.

Buggers

Streamers är något jag knappt bundit tidigare, men minnena från säsongens öringar och regnbågar som jag lurat upp på streamers väckte lustan att böja ihop några streamers också. Passande nog lade jag också vantarna på lite, för mig, nytt och för ändamålet relevant material. Whitings Wooly Bugger Packs är perfekta och prisvärda fjädrar för att kunna göra ett jämt och fint palmerhackel och då även att få fjädern att räcka till på stora krokstorlekar och ibland en fet flugkropp.

Whiting Wooly Bugger Pack

Som vanligt finns de här fjädrarna i en uppsjö av färger och (tyvärr) som vanligt när det kommer till kvalitetsmaterial från Whiting Farms kan det vara svårt att få tag på produkterna. Du får leta och Googla lite för att få tag i de färger du önskar, du kommer då också att märka att prisskillnaden är stor beroende på om du väljer att importera fjädrarna från utomlands eller om du väljer att stödja våra svenska handlare. Ett Bugger Pack från England kostar strax under 200 kr och ett likadant paket från Sverige kostar ca. 350 kr. Lite synd så klart … allt brukar förklaras med tillgång och efterfrågan och kvalitetsfjädrar är nog inget undantag från detta. Det är rikligt med fjädrar i paketen, så oavsett om du väljer att importera eller inte så tycker jag att paketen är mycket prisvärda då du får Wooly Buggers för livet från ett paket.

Whiting Super ’Bou i svart och Golden Olive

Själv har jag, som du ser på bilderna här, fått tag i ett paket med svarta hackelfjädrar och de är en fröjd att arbeta med! Jag väntar även på att ett paket med färgerna Olive och Burnt Orange ska dimpa ner i brevlådan. Skulle kunna tänka mig att de fina fjädrarna i de här Bugger Packen även passar utmärkt som stjärtspröt på t ex. torra dagsländor och som hackel på imitationer av E. Danica och E. Vulgata.

I samma veva fick jag också hem några färger av Whitings Super ’Bou, även det en ny produkt för mig. Min uppfattning är att fjädrarna är en blandning av Speyfjädrar och marabou av väldigt bra kvalitet. Enligt Whiting har det här materialet bättre hållbarhet och rörelse än ”vanlig” marabou. När jag väljer maraboufjädrar brukar jag välja de paketen som är märkte med ”Extra Select”, jag tycker nog att de fjädrarna har väldigt snarlik kvalitet (alltså väldigt bra) som Super ’Bou, dock till ett MYCKET lägre pris.

En Bugger med kropp av Ice Dub (UV Orange) istället för Chenille.

För någon vecka sedan var jag och den store sonen nere i Hökensås och gjorde livet osäkert för fiskarna där. Jättetrevligt! Och om ett par veckor är det dags för ytterligare en tripp till området, om det blir streamers på tafsspetsen då eller små fjädermyggimitationer återstår alltså att se.

Syns vi i Malmö 28/10?

I slutet av månaden ska jag också besöka Malmö och binda flugor på Fly Fishing Masters mässa, det ser jag fram emot. Lördagen den 28/10 är det dags och det vore kul om du kunde komma förbi mitt bord och säga ”Hej!”, det gillar jag.

På tur på min att-binda-lista står närmast lite iglar för sjöfisket och senare måste jag binda upp en livscykel för E. Vulgata, dels för att jag behöver fylla på inför nästa säsong men även för jag ska skriva en artikel för Allt om Flugfisk i ämnet. Men mer om iglar och Vulgata inom kort, och Vulgataimitationer är nog det jag kommer packa med mig till Malmö föresten.