Någon mer än jag som ser fram emot höstfisket?

Hösten står för dörren och det har jag ingenting emot, jag ser fram emot kommande månaders fiske i främst stilla vatten med höstpigga öringar.

Den senaste tiden har jag, som du kanske märkt på tidigare inlägg, kompletterat sjöfiskeasken med några beprövade moderna klassiker som jag ser fram emot att vifta ut mot fiskarna. Och jag fortsätter lite i den andan …

Jag har ett tag funderat på att köpa mig en ny svart hönsnacke från Whiting och för någon vecka sedan slog jag äntligen till. I bakhuvudet hade jag bl. a. två mönster som jag behövde fylla min stilla ask med – Black & Peacock Spider och Montananymf.

Den chenille jag har använt heter Ultra Chenille – rekommenderas!

Black & Peacock binder jag i några olika storlekar från storlek 16 upp till krokstorlek 10 (standardkrok). Jag förtynger dom alltid med lite blytråd för att få ner dom under ytan, men inte för mycket så att de sjunker för fort. Den här flugan kan ibland vara väldigt effektiv i sjöarna då de kan imitera allt från t ex. corixor, simmande nattsländepuppor och givetvis mycket annat som liknar mat för fisken.

Ta hem den långsamt med en handtvist och pausa ibland. Übergiftigt!
Hökensåsmontana

Montananymfen var en av de första mönstren jag pulade med när jag började binda flugor. Mönstret var länge en favorit men har de senaste säsongerna fallit lite i glömska hos mig, något jag tänkte ändra på nu i höst. Även det här mönstret förtynger jag med blytråd och kan fiska den både med min flyt- och med min intermediatelina. Originalmönstret har två st svarta gåsbiots inbundna som stjärt, detta för att imitera de stora bäcksländenymferna, men jag binder hellre in en bunt maraboufibrer för att få mer rörlighet för stilla vatten. Den varianten kallas för Hökensåsmontana och gjordes allmänt känd i Lennart Bergqvists bok ”Flugbindning på mitt sätt”. Om jag får gissa så är Montananymfen ett av de mönster i Sverige som har flest regnbågar och öringar på sitt samvete.

Jag har precis beställt mig en ny flytring och jag ser verkligen fram emot att paddla ut i sjöarna här hemma kommande tid. Och sen har jag två trippar till Hökensås bokade och planerade i september och oktober. Låt hösten komma in!