Färgkombinationen av grått sälhår och ett svart thorax med inslag av UV-fibrer var favoriten i fjällen i somras.

Busen alltså …

Våren har passerat och sommaren är vi så småningom klara med också för den här gången. Jag har fiskat väldigt mycket under främst april, maj och juni och sen hade vi resan norrut i början av juli. Det var faktiskt flera år sedan jag hade möjligheten att fiska så mycket som jag lyckats göra i år.

Fiskelyckan har dock gått upp och ner under säsongen så här långt. Även om jag är lycklig oavsett fångst när jag får vara ute i naturen och spana efter insekter och vakande fisk så är det ju att lura sig själv om man inte erkänner att det är ju fisk och stor sådan som jag vill ha. Nu låter det ju som att jag haft ett kvartal av misär men så är det ju självklart inte! Flertalet fina fiskar har hittat mina flugor och min håv och jag har haft några oförglömliga upplevelser vid fiskevattnen både här hemma, i Hökensås och en bra bit upp i norr.

Ser du UV-fibrerna?
E. Vulgata från en härlig försommarkväll i början av juni.

Ett tillfälle som jag inte kommer att glömma var en kväll i början av juni i en sjö här hemmavid med vild öring. Det kläckte och föll Sjösandsländor samtidigt under hela kvällen och fisken var verkligen inställd på att ta de stora sländorna i ytan. Jag lyckades landa ett par fina öringar på både imitation av duns och flytande nymfer. Extra kul var det att min son var med och fick uppleva en riktigt fin kläckning, så nu vet han vad det är och vad det kan innebära.

Även om det har gått ett par veckor sedan jag och mina vänner kom hem från vår tripp till Norge så är det först nu som jag har hittat till bindstädet sen hemkomsten. Vilken fluga som stod på att-binda-listan var den flugan som verkligen levererade och räddade min vecka där uppe. Även i år hade vi lite otur med vädret, med kallt väder och nordanvind stora delen av våra 8 fiskedagar. Kläckningarna var därefter och det var först de sista dagarna när vinden lade sig och värmen kom som vi fick uppleva fina kläckningar av främst Aurivillii, Vass- och Fjällåslända. Parachute Adams på krokstorlek mellan 18 – 12 fungerade utmärkt beroende på vilken slända som kläckte. Men min största öring och min största upplevelse i fjällen i år var tillsammans med Busen.

Busen tänker du, javisst säger jag. Johan Klingbergs Busen är inte fluga bara för sjöfiske utan den fungerar utmärkt även i strömmande vatten, men det visste du kanske redan? Och den variant som fungerade perfekt för mig i år var bunden på en ganska tung krok och med inslag av UV-fibrer i antingen thorax eller kropp. Jag kastade ut flugan snett nedströms i ett något mer strömmande parti av ån mellan fors och sel och försökte ha kontakt mellan mig och flugan hela tiden. Fisken var som galen efter flugan och tog den både i ytfilmen och någon decimeter under. Ett tag hade jag fisk i varenda kast.

Pers fina öring från i mitten av april
En fin regnbåge från Hökensås i april. En liten myggimitation på krokstorlek 22 var rätt melodi.

Sälhåret med UV-fibrer kommer från engelska Flybox och kallas för Mosaic Seals Fur. Det är säkert tillfälligheter (?), men när de två UV-Busar jag hade i min flugask var söndertuggade presenterade jag en mer vanlig Busen utan UV-fibrer och det var inte alls lika populärt. Jag vill inte skapa konspirationsteorier utan låt oss säga att solen gick i moln.

Jag har nu bundit upp ett gäng UV-Busar till både min strömmande och stilla ask och ser nu fram emot att testa dom både här hemma i sjöarna, åarna och i Hökensås senare i höst. En ny favorit och en räddare i nöden!

Nu när jag ändå har sälhåret framme ska jag passa på att binda upp ett gäng Hökensåspuppor för höstens och sensommarens fiske här hemma och senare i höst på Åsen. Låt mig återkomma i ämnet.

UV-Busen – räddaren i nöden!
Det är kul när man måste använda båda händerna 🙂