Sälhårsmyggor på TMC 2488 #18 och #20

Jag och mina myggor …

I vanliga fall åker vi till Hökensås något längre fram på våren, som oftast ett par veckor in i maj. Men i år väntas årets första långtripp till Åsen om en dryg vecka, fyra dagar av skratt och fiske väntar. Underbart! Jag brukar alltid ha med mig några, för mig, nya mönster i asken som jag brukar hårdtesta på Hökensås. Ibland fungerar dom utmärkt och ibland är mönstret roligare i städet än vid vattnen.

I nästkommande nummer av Allt om Flugfiske skriver jag en artikel om några flugor som verkligen gett mig goda stunder vid stilla vatten de senaste säsongerna. Det är tre stycken relativt lättbundna dagsländeimitationer med sälhår och strutsherl som huvudingredienser. Att jag gillar sälhår vet många och i artikeln beskriver jag också varför och ger dig några bindtips som kanske är nya för dig.

Krok: TMC2488 #20, tråd: TMC 16/0, kropp: Nymph-IT (UV Black), vingar och gältofs: sälhår
Variant med förlängd bakkropp. På flugan till vänster på bilden har jag använt polygarn istället för sälhår, det bör också fungera bra.

Vad vi hoppas på när vi står utvadade i Hökensås är rejäla kläckningar av fjäder-/hårmyggor på spegelblank vattenyta. Torrflugefiske med små imitationer och tunna tafsar där vårhungriga och vilda regnbågar delfinar i vattenytan är bland det bästa jag vet.

När jag för någon vecka sedan satt hemma och band upp några Frisörmyggor inför säsongen kom jag och tänka på de sälhårsflugor jag nämner ovan och som du snart kan läsa om i AoF. Jag experimenterade lite och kom fram till de här sälhårsmyggorna du hittar på bild här. Det ska bli väldigt kul att hårdtesta det här mönstret på Hökensås inom kort om tillfälle ges.

Låt mig återkomma om det blir succé eller om idén var roligare vid städet. Sälhår är hur som helst alltid roligt att binda med och så som jag känner materialet så tror jag mer på succé som fiskefluga än som bindstädsfluga.