Krok: Mustad R50X, tråd: TMC 16/0, stjärtspröt: tupphackel, släpande nymfskal: Z-Lon Dark Dun, kropp/thorax: Snowshoe Rabbit Foot Dubbing, vinge: Z-Lon Dark Dun, hackel: tupp

Jag vet inte hur det är hos dig, men hos mig är det både vår och säsong.

Sedan ett par veckor är min fiskesäsong verkligen igång och timmarna vid bindstädet blir således färre och färre. Så är det ju, jag är en flugfiskare som binder flugor och inte en flugbindare som fiskar. Inte för att det har någon större betydelse, men mina flugor ser ju ut som de gör för att de ska fånga fisk och jag väljer material utefter hur de fungerar på eller i vattnet och inte hur de ser ut i min hand.

Jag har hunnit med ett gäng trevliga pass vid regnbågssjön så här långt och har inte gått lottlös ännu. Trevligt prestigelöst fiske med starka övervintrade regnbågar som verkligen bjudit till flertalet leenden och rop. Då helgerna varit ganska fulltecknade med familjeaktiviteter har jag åkt ut till sjöarna tidigt tidigt strax innan det blivit ljust, jag har haft spöet monterat och västen påsatt vid omkring 05:30 de senaste lördagarna och söndagarna. Det är underbart att vara i naturen när den (och jag) vaknar. De första turerna låg det is på halva sjön och jag drillade faktiskt en fisk förra helgen som hoppade upp på isen och vände.

Z-Dun Rusty-Olive. För att säkerställa att flugan flyter lågt i ytfilmen klipper du hackelfibrerna på krokens undersida.

Jag har varvat med både flyt- och sjunklina och det är tuttflugor och fjädermygg som levererat i huvudsak så här långt.

I dagarna har jag dock fyllt det sista hålet i dagsländeasken. Det gapade tomt bland flytande nymfer och ”halvkläckare” så jag band upp ett gäng Z-Duns som du ser här på bilderna. Mönstret är ett lågt flytande mönster som imiterar en dagslända som håller på att kränga av sig nymfskalet och där vingarna ännu inte torkat. Tillsammans med stjärtspröten av tupphackelfibrer blandar jag lite Z-Lon som kommer glittra läckert transparant väl i vattnet. Även kroppen ribbar jag med några strån Z-Lon och de fuktiga vingarna är också de imiterade med Z-Lon. Namnet Z-Dun blir allt mer logiskt, som du märker.

Z-Dun – Natural och Rusty-Olive

Mönstret kom till mig från Hans Weilenmann för flera år sedan och jag har haft många trevliga stunder vid både å och sjön med den här imitationen. Det är en mix av flertalet moderna klassiska mönster som t ex. Sparkle Dun och några dagsländeimitationer från Shane Stalcup och René Harrop.

Jag band upp totalt 20 st på Mustad R50X storlek 14, 16 och 18 i veckan.

Kropp och thorax är från en dubbing jag använder allt oftare, Snowshoe Rabbit Foot Dubbing från Nature’s Spirit. Läckra färger, flyter bra och ser ”stickigt” och levande ut. Rekommenderas verkligen! Kroken jag använt är ny i min bindning för den här säsongen, den heter R50X och kommer från Mustad. Den har ett ganska stort krokgap och lite kortare skaft än standard, är stark, vass och har en brunaktig färg som jag gillar. Jag band upp några myggpuppor på den som jag testade vid sjön i lördags och kroken håller även fisken väldigt bra. Om du är på G att investera i lite ny torrflugekrok tycker jag att du ska testa den här kroken från Mustad, den är förvånansvärt billig (39 kr för ett 25-pack) och alltså verkligen prisvärd.

Till helgen styr jag mot öringsjöarna igen! Jag hoppas att årets första vilda fisk ligger i håven om några dagar. Årets första Hökensåstripp är även bokad och betald och resan till norr i sommar likaså. Livet leker som du märker.