Suspender Buzzers. Kropp av Hends Body Quill, röd tråd och röd Krystal Flash till vänster och Nymph-It till höger. Och UV-lim såklart!

Tanken var att det skulle bli något helt annat.

På söndag är det säsongspremiär för mig. Jag pendlar med tåg till jobbet i Göteborg några dagar i veckan och på vägen åker jag förbi ett par sjöar. Så här års får vrider jag nästan nacken ur led varje gång tåget susar förbi de här små sjöarna för jag vet från tidigare år att om de sjöarna är isfria så är mitt lokala regnbågsvatten också fiskbart. Och nu är detta äntligen ett faktum. Så på söndag är min tanke, om nu inte Kung Bore har andra tankar, att det ska bli säsongspremiär för mig. Underbart! Till säsongen har jag dessutom ett nytt sjöfiskevapen, ett Scott Flex i klass 6 som jag ser fram emot att nöta hårt med. Jag hann testa det några timmar på senhösten vid en sjö och det kändes väldigt väldigt lovande.

Flytkudde av vit foamcylinder.

Jag postade ju några enkla ”myggor” för någon vecka sedan och tanken var att jag skulle binda ytterligare en variant på det suveräna Jujubee Midge mönstret. Men min vän Ulf Börjesson hade ett förslag om inspiration från annat håll som verkligen triggade mig. Ulf tyckte att jag borde testa att binda upp några Suspender Buzzers som den engelska stillavattenfiskaren Brian Leadbetter gjorde populär på mitten av 1980-talet, om jag inte är felunderrättad. Leadbetter tyckte att tekniken med foamkula och damstrumpa var alldeles för komplicerad och tog för lång tid att binda så han vek helt sonika lite foam över thorax och var nöjd med det.

Använd gärna en platt tråd typ UTC70 för att få en jämn underkropp och för att inte skära av foamen. Spinn tråden motsols för önskad ”platt effekt”.

Detta var jag tvungen att testa och jag hoppas att Ulf är nöjd med resultatet. Om fisken är nöjd återstår att se.

Kroppen på flugorna vill jag ska bryta ytfilmen och har därför valt att binda in ett material som garanterar detta. Ta t ex. fram dina påfågelquill, Krystal Flash eller annat dylikt som blir läckert att härda UV-lim på. Jag har valde tre varianter; Nymph-It (den svarta), Hends Body Quill blandat med rött Krystal Flash (den röda) och påfågel quill. Foamen jag valt är en så kallad foamcylinder som många använder för t ex. en hackelpost. Flyter bra, är hållbart och thorax av påfågel gömmer cylindern väl ur fiskens synvinkel. Om jag haft rosa foamcylindrar hade jag hellre valt det då det syns bättre än vitt, men vitt fungerar OK också.

Hoppas du gillart och att du blev inspirerad av att testa det här också. Flugkroppen ska bryta ytfilmen och thorax ska vara liksom limmad i ytfilmen. Läckert! Spännande! Tack för inspirationen Ulf! Om du vill läsa vidare i ämnet rekommenderar jag den här artikeln av Johan Klingberg.