Myggasken – smått och gott. Den här asken har alltid i västen nära hjärtat. Asken är från Cliff Outdoors och heter ”Days Worth”. En trevlig liten ask som jag rekommenderar för de mindre imitationerna.

Fiskesugen?

Ovanstående frågetecken är ganska provocerande i många hushåll så här års, i mitt är det i alla fall så. Det är lite jobbigt, det är något som saknas i livet och jag kryper på väggarna här hemma. Tack och lov att jag har flugbindningen att falla tillbaka lite på, det täpper till en liten del av tomrummet.

Jujubee Midge (variant) bunden på TMC 2487 #18.

Tidigare i veckan åkte jag förbi min lokala regnbågssjö för att spana läget. Och med ”läget” menar jag isläget. Det har varit vinter, vår och höst om vartannat under januari och februari. Jag hoppades givetvis på mirakel när jag svängde upp till sjön. Men Gud hör ju inte bön, det har dom flesta av oss redan förstått. Men ett litet hopp tändes, isen såg inte såg kaxig ut alls så lite mer vind och plusgrader så får den nog känna sig besegrad för i år. Och då är jag där …

Jujubee Midge och kusinen bunden på TMC 100SP-BL #18

Som brukligt är inspekterandet av flugaskarna inför säsongen ett sätt för mig att stilla nerverna. Föga förvånande är de relativt välfyllda men det finns alltid några hål att fylla och den senaste tiden har jag vittjat min ”myggask”. Ett mönster som jag fiskat med framgång under några säsonger är Jujubee Midge. Mönstret går snabbt att binda och är enkelt att binda även i ganska små krokstorlekar. Originalet har en kropp lindad av Super Hair, ett material som används frekvent för saltvattensmönster och fiskimitationer. Mina lådor gapar dock tomma gällande just detta material så jag har gjort kroppen av bindtråd och metalltråd istället, jag hoppas inte du misstycker.

Jag band upp ett 10-tal och kastade ner i myggasken.

Till underkroppen av bindtråd har jag använt bindtråden UTC70 som om du snurrar den motsols blir platt och slät, ungefär som floss. En trevlig standardtråd som jag vet att många använder; billig, bra färger, storlek som en 8/0-tråd och lägger sig alltså väldigt platt på kroken. Rekommenderas! Sen har jag bundit in ett par strån av UTC Wire X-Small och ribbat över kroppen för att få till en liten segmentering, lite attityd och vikt. I övrigt är den lik originalet som jag tycker du ska spana på här. Ett riktigt bra och enkelt mönster som de flesta kan (och bör) binda upp.

Frigolit och damstrumpa.

Kroken jag använt på de puppor du ser på bilderna här är TMC 2487, krokstorlek 18. Men det är inga större problem att binda den på krok 20 eller till och med 22.

När jag ändå hade grejerna framme passade jag på att binda upp några flytande kusiner också. När jag rotade i min materiallådor tidigare i vinter hittade jag min gamla påse av små små frigolitkulor som jag använde en del för några år sedan. Det var längesedan jag använde tekniken att klä in de här små kulorna i damstrumpa och binda på en krok. Det är ett hållbart alternativ till t ex. CDC och som du säkert förstår flyter det mycket bra och det är ganska terapeutiskt att se de där små små kulorna guppa där ute i sjön. Ofta har jag en puppa fastknuten i krokböjen några decimeter under den flytande kusinen. Riktigt effektivt!

Vad kul det var på mässan i Halmstad igår förresten! Många trevliga flugfiskare och flugbindare som ville prata om fiske och flugor, sånt gillar jag!