Bloom Caddis bunden på en TMC 100SP-BL #14

Van Morrison ledde mig hit.

Jag pendlar ju till jobbet med tåg några dagar i veckan och då (också) gillar jag att sluka böcker och i december slukade jag Bruce Springsteens biografi ”Born to Run”. Bra bok och överraskande öppenhjärtligt skrivet av Bruce. I boken skriver Bossen om hur influerad han var av Van Morrison, speciellt på de två-tre första skivorna. Detta ledde mig jag är inne i en intensiv Van Morrison period just nu. Jag har lyssnat på ”the Man” från och till sen jag var ung och lyckats se honom live några gånger. Bra grejer!

Krok: TMC 100SP-BL, tråd: Sheer 14/0, kropp: guldfasan, vinge: hjorthår, thorax: Superfine Dubbing, hackelpost: TMC Aero Dry Wing, hackel: tuppnacke

Det är lätt att bli nostalgisk när man återkommer till musik och artister i olika skeden i livet. Åt det nostalgiska hållet har jag även lutat de senaste veckorna när det kommer till flugbindning. Jag har överfört en jägarns massa foton till mitt konto på Dropbox. Alla bilder på flugor jag tagit genom åren och alla foton från diverse fiskeresor och relaterade happenings. Och bland alla dessa minnen och erfarenheter hittade jag ett mönster som jag inte bundit sen 2011.

Testa dig fram med olika material, färger och storlekar. Till vänster ser du en ljusare variant med kropp från en CDCfjäder. Till höger ett ”original” med kropp från spunna fibrer från en guldfasanfjäder.

Som du kanske vet älskar jag fallskärmshacklade imitationer och detta då för dess utmärka fiskeegenskaper. Fallskärmshackel används ju främst för dagsländeimitationer och flugor likt Klinkhamer. Men här har du en utmärkt fiskefluga med fallskärmshackel som ju då imiterar en nattslända. Mönstret är amerikanskt och kallas för ”Bloom Caddis”, uppkallad efter fiskeguiden Dave Bloom från Missouri River i Montana.

Vi ses i Halmstad den 25/2?

Jag tycker nästan man kan se att den här flugan fungerar utmärkt, eller hur? Du ser den utmärkt, silhuetten av den kraftiga kroppen, tydligt thorax och vingen av hjorthår imiterar en nattslända utmärkt lagom. Om du letar efter ett enkelt mönster för att imitera en gräshoppa skulle jag kunna tänka mig den här fungerar för det ändamålet också, det är bara att förlänga vingen något och binda in några ben vid thorax.

Titta gärna på Charlie Cravens bindbeskrivning här och skrid till verket. Låt oss prata mer om den här flugan (och kanske Van Morrison?) i Halmstad lördagen 25/2. Då ska jag sitta på den trevliga mässan som Wittlock har på Halmstads Stadsbibliotek varje år och binda upp ett gäng av den här flugan inför kommande säsong.