Att blanda olika nyanser av Antrondubbing kan bli riktigt spännande för ögat.

Snart är det vår igen. Håll ut!

Jag blev tillfrågad av min gode vän och flugbindningskompis Jörgen Danielsson att binda upp en fluga och fotografera en SBS för hans Facebookprojekt ”onsdagsflugan”. Och det kan man ju inte tacka nej till, eller hur Jörgen?

När Jörgen kontaktade mig satt jag hemma och rullade en cognac och tyckte allmänt synd om mig själv. Jag tänkte på vår, försommar, strömmande vatten och kläckande sländor. Lite som VM i I-landsproblem. I jul- och nyårshelgerna hade jag dessutom suttit och gluttat i min ask med imitationer av Danica och Vulgata och upptäckte ganska omgående att jag behövde fylla igen ett par hål i den. Så varför inte slå två flugor i en smäll tänkte jag.

Nedan finner du ett bra generiskt mönster för torra dagsländor i de flesta storlekarna. När jag fiskar i vatten med något hårdare ström använder jag gärna en imitation med kraghackel som här. I stilla vatten eller i åns lugnare partier presenterar jag helst samma fluga fast då med ett fallskärmshackel istället, detta då silhuetten är tydligare och presenterar bättre, enligt mig. Men om jag står och sliter mitt hår och vet att fisken plockar just sländor av det jag presenterar kan lösningen vara att byta till eller från en fluga bunden med olika hackeltekniker. Generellt sett ligger de i olika skikt i/på ytfilmen och har helt olika utseende ur fiskens synvinkel. Flugfiske, hur svårt kan det vara? Eller hur?

Om du ska med på Fiskekryssningen här om några veckor så hade jag tänkt sitta där och binda den här och kanske några andra dylika i mindre storlekar och andra färger.

Ephemera Danica (dun), Åsandslända

Krok: TMC 100BL #8 (kan vara svår att hitta i Sverige tyvärr).
Tråd: UTC 70 Brown
Stjärtspröt: Coq de Leon (brown)
Rib: 2 st tvinnade Danville Flymaster 6/0 trådstumpar (Olive Brown)
Rygg: guldfasan
Kropp: Antrondubbing (mix av Golden Tan 80%, Golden Olive 10%, March Brown 10%)
Thorax: Wapsi Beaver (Dark Tan)
Vinge: Polygarn (Dark Tan, Steel Gray)
Hackel: Whiting tuppnacke (Barred Medium Ginger Grizzly, Light Ginger Grizzly)

Fäst in tråden och bind fast stjärtspröten på ovansidan krokskaftet. För att separera dom från varandra och därmed bättre flytkraft lägger jag också ett bindtrådsvarv bakom och under stjärtspröten när de väl är fästa på krokskaftet.
Bind in ribbingtrådarna bak mot stjärtspröten mot krokböjen och fäst 6-7 fibrer från en guldfasanfjäder (stjärtfjäder) på ovansidan krokskaftet.
Mixa till den färgkombinationen av olika nyanser av Antrondubbing du vill ha och karda sedan fibrerna mellan tummar och pekfingrar så att alla fibrer lägger sig åt samma håll. Tvinna sedan dubbingen till en ”nudel” och fäst in den på krokskaftet. Tapera sedan krokskaftet/kroppen med bindtråden till önskat utseende.
Greppa Antrondubbingen i nypan och vira materialet i täta varv och fäst med ett par hårda bindtrådsvarv på krokskaftet ungefär där thorax ska börja.
Vik över guldfasanen på ovansidan kroppen och fäst ordentligt med bindtråden.
Tvinna de två trådstumparna till en tråd och ribba över kroppen för att segmentera kroppen och fästa guldfasanen. Om du väljer att ”ta i” när tråden är på krokens undersida kommer guldfasanen inte flytta på sig medan du ribbar kroppen.
Bind fast två tupphackelfjädrar vid thorax början och fäst in ditt val av vingmaterial på ovansidan krokskaftet, ungefär på mitten av thorax. Bind in vingmaterialet som på en spent spinner och sedan som en 8:a över och under för att verkligen fästa vingen. Jag använder gärna vanligt polygarn då det är lätt, har en naturlig lyster, är hållbart och är vänlig mot min tafsspets, alltså inte krullar sig (även på den här stora krokstorleken).
Tvinga upp vingen rakt uppåt och ta ett par bindtrådsvarv runt vingroten. Detta gör att materialet sitter som stenhårt och positionerar vingen i rätt läge.
Dubba thorax från krokögat och bakåt och sen fram igen, detta gör jag för att undvika att dubbingmaterialet halkar ner över krokögat.
Greppa hackelfjädrarna och vira de båda tillsammans i täta varv. Jag brukar ha 4 varv bakom vingen och två varv framför vingen som en ungefärlig tumregel. Fäst ordentligt vid krokögat.
Klipp hackelspetsarna och forma ett bindtrådshuvud.
Klipp till vingen och sen är det bara att invänta vårens kläckningar. Här i mina hemtrakter börjar de här dyka upp omkring min födelsedag några veckor in i maj. Bättre födelsedagspresent får man leta efter.
En annan vinkel.
Hötorgskonst.
Ephemera Danica – Åsandslända.

Lycka till!

/Daniel