Allround All CDC Caddis

Här är lite bortklippt material från senaste numret av AoF.

Johan, Ulf och alla andra på AoF gör verkligen ett riktigt bra arbete med AoF, eller hur? För mig som gillar att läsa är det alltid en högtid när våra flugfisketidningar kommer ut med ett nytt nummer. Och det är alltid kul att bidra med någon artikel då och då, min förhoppning är att inspirera andra lika mycket som jag blivit inspirerad och fortfarande blir av andra som skriver och fotograferar.

Som jag tidigare nämnt så är mitt problem att hålla nere på antal ord när jag skriver, jag vill gärna vara övertydlig och ge tre exempel istället för ett. I det senaste numret av AoF var tanken att jag skulle visa upp och beskriva sex olika flugkroppar som jag använder i de flugor jag fiskar. Av utrymmesskäl fick bara tre exempel plats i tidningen så här är texten och bilderna på de tre flugorna/kropparna som inte fick plats:

Antrondubbing, CDC och Body Quill
Att karda dubbing mellan nyporna för att få dubbingfibrerna att lägga sig åt samma håll är något jag använder ofta i min flugbindning. Ett exempel är det dubbingmaterial som kallas för Antrondubbing som är långfibrigt men det är inte alltid som fibrerna ligger åt samma håll när jag får upp det från paketet. Använd liknande teknik som jag redan beskrivit med bäverdubbingen och bind in den dubbingnudeln du får efter att du kardat materialet och vira det sedan runt krokskaftet. I den här artikeln har jag använt den här tekniken dels på nattsländepuppan ovan och på den mörkbruna nymfen som du även ser på bild här. Antrondubbingen blir ganska kompakt väl inbunden på krokskaftet som om du vill att ditt ribbingmaterial ska synas väl och inte sjunka ned i kroppsmaterialet, som jag vill på både puppan och nymfen här, tycker jag detta är en utmärkt teknik och ett lika bra material.

Nymf med kropp och thorax av Antrondubbing.

Få material inom flugbindningen är mer användbart än CDC, i alla fall om du frågar mig. Först och främst använder jag, och säkert även du, CDC på torrflugor i och med att de små små fibrerna på de små fibrerna binder luft så bra och därmed även flyter mycket bra. Men materialet kan med fördel även användas på förtyngda puppor och nymfer då det lever väldigt bra och läckert även när det är vått. Vingar på dag- och nattsländor, vingutskott på kläckande nymfer och puppor, som tofs och flythjälp på små fjädermyggkläckare, endast fantasin sätter stopp för användningsområdena för CDC. En fluga som jag nu under flera år haft nära hjärtat och många av i flugasken är en nattsländeimitation där materialet förutom krok och tråd endast är CDC. Imitationen kan du fiska genom hela nattsländekläckningen och imiterar en flytande puppa lika väl som en fullvuxen slända, tycker jag. CDC får här alltså imitera både vingar, kropp och thorax, ben och antenner. Att använda en CDCfjäder till flugans kropp är väldigt enkelt! Samla ihop fibrerna vid fjäderns topp och fäst med några hårda bindtrådsvarv vid krokböjen, tvinna sedan fjädern till ett rep och vira utmed krokskaftet. Det finns många användningsområden för den här tekniken, jag använder en tvinnad CDCfjäder som kropp på främst nattsländor och dagsländor i större storlek men testa även tekniken för större dagslände- och flicksländenymfer.

Liten (#18) välflytande dun med Hends Body Quill som kroppsmaterial.

Ett annat material som jag vill slå ett slag för är Hends Body Quill vilket är en tunn ”plastremsa” som man köper på spole och användningsområdena är oändliga. Materialet finns, som mycket annat inom flugbindningsvärlden, i en uppsjö olika färger och nyanser. Om du vill ha en lyster på kroppen utan addera extra vikt som UV-lim innebär så är Hends Body Quill perfekt. Jag använder materialet på mindre dag- och nattsländor (se exemplet på en liten grågrön Dun här), på fjädermyggpuppor men på senare tid har jag även använt det som ribbing på diverse olika flugor i olika storlekar. Materialet är starkt, hållbart och du kan blanda olika färger för att skapa extra ”liv” i flugan utan att för den delen bygga onödig volym. Om du vill tapera kroppen gör du det med din bindtråd och virar därefter Body Quill över bindtrådstaperingen. Testa gärna också att t ex. ha en mörk bindtråd och en ljusare nyans på Body Quill, effekterna kan bli riktigt spännande då materialet har en naturlig lyster och är lite genomskinligt. Rekommenderas!