En olivbrun och en oliv flicksländenymf. När den ena inte funkar, testa då den andra.
En olivbrun och en oliv flicksländenymf. När den ena inte funkar, testa då den andra.

Jag fortsätter mitt rotande i min sjöfiskeask.

För drygt två år sedan publicerade jag en imitation av en flicksländenymf som jag hämtade direkt från Martin Ågnell på Hökensås. Ett fantastiskt bra och enkelt mönster i mitt tycke och den har fått stå modell till flera olika utsvävningar och varianter här hemma vid flugbindningsbordet.

När jag binder flicksländenymfer vill jag att kroppen ska vara slank, det ska finnas mycket rörelse och mönstret ska ha ett tydligt markerat thorax och huvud samt att ögonen ska vara framstående. Och på samtliga dessa punkter är jag (och fisken) mycket nöjd med nedanstående ”flicka”. Jag använder marabou för att det lever fantastiskt bra i vattnet samtidigt som det nästan smälter när det blir blött. På den här flicksländan har du marabou för att dels imitera nymfens sjärtspröt/paddlar, ribbat över kroppen för att få lite liv och karaktär på kroppspartiet samt för att markera nymfens tydliga vingtäckare. Visst ser den burrig och bullig ut som torr, men väl i vattnet smälter maraboun och flugan blir minst hälften så ”kaxig” och det är också meningen. Tanken var att jag skulle ha fotograferat en blöt fluga, men det glömde jag bort. Sorry!

Som du märker eller kanske redan har märkt så gillar jag att addera en gnutta flash här och där på mina flugor och blanda lite olika färger och nyanser. Flash gillar jag i måttliga mängder, dels för att jag tror att lagom mycket (vad det nu är?) glitter triggar fisken och glittret tror jag också kan göra så att flugan ser mer transparant ut. Och att jag blandar färgerna på min palett gör jag för att det är ju få saker i naturen som är enfärgade och sen för att jag tycker att även detta ger flugan lite karaktär och ser (för mig) mer spännande ut.

I min sjöfiskeask har jag alltid ett gäng med flicksländenymfer och då på senare tid bara den här imitationen. Jag knyter den på tafsen under hela säsongen och den fungerar helt enligt plan. Jag binder den uteslutande på TMC 200R i storlekarna 8 och 10 och de flesta är oliva men jag har även några i mörkare brungrönt.

Min förhoppning är att nedanstående bilder inspirerar dig till att tända lampan vid flugbindningsbordet. Testa och bind upp några stycken och kanske kan min fluga inspirera dig till en egen variant som du kommer att ha bra fiske med, precis så som Martins fluga inspirerade mig till den här. Jag har också bundit upp en imitation av en simmande Sjösandsländenymf och en kläckande dylik med utgångspunkt från det här mönstret, båda har fungerat mycket bra. Den kläckande Sjösandsländan kan du läsa mer om i nästkommande nummer av Allt om Flugfiske.

Glöm inte att ha några mörkare flicksländor i asken.
Glöm inte att ha några mörkare flicksländor i asken.

Kommande mönster på att-binda-listan är en riktig klassiker och som är given i min och säkert också din sjöfiskeask, Montananymfen. Jag ser verkligen ser fram emot binda den och några varianter av den då jag inte bundit den på flera flera år och den är nu helt slut i mitt lager. Mer om detta och den inom kort.

Jag börjar med att ge flugan lite tyngd med tungstenstråd. Först på ena sidan ...
Jag börjar med att ge flugan lite tyngd med blytråd. Först på ena sidan …
... och sen på andra sidan krokskaftet.
… och sen på andra sidan krokskaftet.
Sen fäster jag ögonen några millimeter bakom krokögat. Först genom att binda en 8:a med bindtråden och sen har jag lite superlim på bindtråden för att säkra ögonen helt.
Sen fäster jag ögonen några millimeter bakom krokögat. Först genom att binda en 8:a med bindtråden och sen har jag lite superlim på bindtråden för att säkra ögonen helt.
Jag tar ett ögonmått på drygt en centimeter marabou utmed fjäderstammen och klipper bort. Sen fäster jag maraboun med två hårda trådvarv på ovansidan kroken ...
Jag tar ett ögonmått på drygt en centimeter marabou utmed fjäderstammen och klipper bort. Sen fäster jag maraboun med två hårda trådvarv på ovansidan kroken …
... och lyfter upp resten av fibrerna och lindar fram tråden mot ögonen och säkrar maraboun med tråden.
… och lyfter upp resten av fibrerna och lindar fram tråden mot ögonen och säkrar maraboun med tråden.
Sen klipper jag överskottet av marabou och gör "rent" med bindtråden med täta trådvarv bakåt mot där jag fäste blytråden.
Sen klipper jag överskottet av marabou och gör ”rent” med bindtråden med täta trådvarv bakåt mot där jag fäste blytråden.
För att jämna ut kanten som blir av blytråden fäster jag först ribbingen i det här glappet mellan krokskaftet och blytråden. Jag fäster ribbingen med hårda trådvarv bak mot marabouns infästningspunkt.
För att jämna ut kanten som blir av blytråden fäster jag först ribbingen i det här glappet mellan krokskaftet och blytråden. Jag fäster ribbingen med hårda trådvarv bak mot marabouns infästningspunkt.
Sen fäster jag några långa fina fibrer marabou längst bak där stjärten är fäst.
Sen fäster jag några långa fina fibrer marabou längst bak där stjärten är fäst.
Och gör likadant med den glittriga underkroppen av Ice Dub Thread.
Och gör likadant med den glittriga underkroppen av Ice Dub Thread.
Vira glittertråden över hela kroppen och fäst en liten bit bakom ögonen.
Vira glittertråden över hela kroppen och fäst en liten bit bakom ögonen.
Spinn maraboun till ett rep mellan tummen och pekfingret och linda det fram över kroppen i öppna varv.
Spinn maraboun till ett rep mellan tummen och pekfingret och linda det fram över kroppen i öppna varv.
Maraboun och metallribbingen ger både lite olika färg och lite extra tyngd samtidigt som de gömmer flashen så att glittret går från mycket till lagom, tycker jag.
Maraboun och metallribbingen ger både lite olika färg och lite extra tyngd samtidigt som de gömmer flashen så att glittret går från mycket till lagom, tycker jag.
Sen binder jag in lite rörliga ben från en rapphönefjäder på båda sidor och under krokskaftet. Visst ser kroppen läcker ut underifrån?
Sen binder jag in lite rörliga ben från en rapphönefjäder på båda sidor och under krokskaftet. Visst ser kroppen läcker ut underifrån?
Jag tar ungefär samma mängd marabou som till stjärten för att ge flugan rätt silhuett och fäster på ovansidan krokskaftet.
Jag tar ungefär samma mängd marabou som till stjärten för att ge flugan rätt silhuett och fäster på ovansidan krokskaftet.
Sen binder jag in huvudet med dubbingen från bakom krokögat och under och över ögonen.
Sen binder jag in huvudet med dubbingen från bakom krokögat och under och över ögonen.
Jag fortsätter med dubbingen bakåt och sen framåt igen mot krokögat och avslutar.
Jag fortsätter med dubbingen bakåt och sen framåt igen mot krokögat och avslutar.
Ut och vifta!
Ut och vifta!
Så här kan det se ut efter en lyckad session vid städet.
Så här kan det se ut efter en lyckad session vid städet.