FluonymferTro det eller ej, men det är dags igen!

Tidigt imorgon bitti rullar jag från västkusten mot Hökensås, det är dags för det traditionella höstfisket med Per och hans storebror Johan. Fyra dagars fiske, många skratt och en och en annan pilsner, sämre kan man ju ha det.

Sen jag och min äldste son Leo var på Åsen för några veckor sedan har verkligen hösten kommit, och då inte bara i kalendern. Temperaturen har sjunkit i både luften och vattnet, jag skulle tro att det borde vara relativt optimal temperatur i vattnet i sjöarna på Åsen nu? Vi hoppas på att oktobernattsländorna är igång på riktigt, trötta landinsekter och harkrankar får gärna ramla i sjön och de pigga och arga höstfiskarna får mer än gärna patrullera runt och lapa fjädermyggor i ytskiktet.

Här med ett bindtrådsthorax i Chartreuse
Här med ett bindtrådsthorax i Chartreuse
Black Martinez
Black Martinez

Om det inte vakar så är det oftast en eller ett par nymfer eller nattsländepuppor som sitter på min tafsspets så här års. Jag visade ju dig en liten favoritnymf i min senaste post här och här kommer då kanske en ny favorit. Men innan jag går in på den så vill jag bara nämna att jag den senaste veckan proppat min ask full med Black Martinez som ju är min gamle och trogne vän, jag (och höstpigg öring och regnbåge) älskar den flugan. Se gärna en tidigare post gällande den och där finner du även en SBS så att du enkelt kan binda upp den. Jag gillar något mindre varianter av Black Martinez, storlek 14-16 är min standard.

Testa några med ett thorax av dubbing också.
Testa några med ett thorax av dubbing också.

Den här ”nya” nymfen som jag yrar om ovan har jag fått inspiration om från Johan Klingbergs artikel i senaste numret av Allt om Flugfiske. Jag gillade verkligen den artikeln, både Johans text, bilder och idéer passade mig perfekt. När jag såg flugorna i artikeln sken jag upp som en sol och tänkte direkt att de där måste jag binda, de kommer att funka och de kommer antagligen att bli en ny favoritfluga. Det händer inte så ofta att jag går igång på alla cylindrar så där, men det händer då och då.

Tack för tipset Johan!
Tack för tipset Johan!

Egentligen är ju grundreceptet redan ett kärt mönster för mig, en fasanstjärtsnymf. Dock gillade jag verkligen adderandet av ett väldigt färgstarkt och lysande thorax och bindtrådshuvudet. Det är väl klart att dom fungerar, eller hur? Jag har, precis som Johan nämner i artikeln, bundit några med ett något fetare thorax med dubbing och några slankare med ett thorax av bindtråd. Vilken som fungerar bäst upplåter jag till tillfälligheterna och fisken. Tråden jag använt är UTC 70 vilket är en suverän allroundtråd som lägger sig platt på kroken. Rekommenderas! Och dubbingen är SLF Dave Whitlock som jag använder ganska ofta till nattsländor och kläckare. Här fick jag dock användning av de kanske mer obskyra färgerna i sortimentet. Jag har bundit upp några stycken i fluorescerande chartreuse, rosa och orange. Johan rekommenderar de här mer lysande färgerna till mulna dagar, och det ser ju ut som att det kommer att bli mulet de kommande dagarna.

Rosa och orange
Rosa och orange

Till skillnad från Johans flugor har jag valt att binda in tre ben på vardera sida kroken samt att jag även har ribbat med koppartråd över thorax för att säkra de ganska sköra fibrerna från en fasanstjärtsfjäder som jag även har som thoraxtäckare.

NymferJag ser givetvis mycket fram emot kommande fyra dagars Hökensåsbonanza. Om de här flugorna kommer att rosa marknaden ber jag att få återkomma till.

Kroken jag har använt här heter Tiemco 3769SP-BL och är en suverän krok för ändamålet och är väl tillsammans med Kamasan B175 min stansardkrok för nymfer och andra krabater för djupare fiske.