Små fasanstjärtsnymfer för din hösttafs
Små fasanstjärtsnymfer för din hösttafs

Äntligen har det blivit höst och här kommer ett förslag för din tafsspets.

I veckan har det blåst, regnat, jag har legat hemma i feber och förkylning och vi har börjat fundera på om vi ska snurra igång luftvärmepumpen. Med andra ord är det höst på flera sätt, och inte mig emot. Jag älskar höstfisket med små imitationer och landinsekter.

Kanske har du läst boken ”Made in Sweden” Flugfiske i Norden Förlag som jag hade förmånen att bidra till? I den yrade jag lite om min bakgrund som flugbindare och skrev och visade främst två flugor. En av flugorna som jag hade med i den boken var en ”Amrican Pheasant Tail Nymph” som är en överflödig variant Frank Sawyers enkla, engelska och genialiska imitation. Jag älskar att sitta och pula med nymfer vid städet och jag har många varianter av varianter som jag gärna virar upp på krokarna.

Dom här svarta små nymferna kan imitera diverse små dagsländor i stilla och strömmande vatten. Bind upp!
Dom här svarta små nymferna kan imitera diverse små dagsländor i stilla och strömmande vatten. Bind upp!

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg att jag börjat se över min flugask för sjöfiske efter regnbåge och öring och den första flugan jag kom att tänka på var en mindre fasansjärtsnymf som jag har haft mycket framgång med vid sjöarna de senaste åren. Flugan är givetvis inte enbart vigd åt stilla vatten utan jag har även ett gäng dylika i min ask för strömmande fiske. På den här varianten har jag slopat en del material, förenklat den och förstärkt den så att den klarar av ett par fiskar.

Mums tycker herr och fru öring och regnbåge!
Mums tycker herr och fru öring och regnbåge!

Jag binder den här lilla nymfen på en tung krok, Kamasan B175 strl. 14 och 16 (här 16). Jag gillar verkligen den här krokens utseende, jag kan inte förklara varför, antagligen för att jag fångat mycket fisk på den? Krokmodellen finns inte i mindre storlek än 16 och det behövs inte heller, tycker jag. Det är en kortskaftad krok med stort gap så en 16 är typ en 18 och mycket mindre än så binder jag inte nymfer, man är ju inte 20 längre …

Den här flugan bör du ha ett gäng av i dina askar! Jag fiskar den både blint och när det vakar, både ensam och ibland med en torr eller torrare imitation ovanför och ibland fettar jag in tafsen så att flugan håller sig några eller någon decimeter under ytan. Oerhört effektivt!

Fäst tråden och gå bakåt till hullingen.
Fäst tråden och gå bakåt till hullingen.
Fäst in koppartråd och fäst bakåt. Notera gärna att jag redan här börjar att mäta ut hur lång kroppen ska vara. Jag använder här UTC Wire X-Small.
Fäst in koppartråd och fäst bakåt. Notera gärna att jag redan här börjar att mäta ut hur lång kroppen ska vara. Jag använder här UTC Wire X-Small.
Fäst tre fibrer från en fasanstjärtsfjäder för att imitera stjärtspröten. Jag vill ha dom typ något kortare eller lika långa som flugan för att imitera rätt.
Fäst tre fibrer från en fasanstjärtsfjäder för att imitera stjärtspröten. Jag vill ha dom typ något kortare eller lika långa som flugan för att imitera rätt.
Fäst ytterligare tre fjäderfibrer ordentligt och bind bak mot stjärtspröten.
Fäst ytterligare tre fjäderfibrer ordentligt och bind bak mot stjärtspröten.
Börja att vira fasan över krokskaftet.
Börja att vira fasan över krokskaftet.
Och fäst på ovansidan kroken med några hårda trådvarv.
Och fäst på ovansidan kroken med några hårda trådvarv.
Klipp bort några fasanfibrer (här 5 st för den minsta jag binder) och fäst på ovansidan kroken.
Klipp bort några fasanfibrer (här 5 st för den minsta jag binder) och fäst på ovansidan kroken.
Jag vill att kroppen ska vara ungefär 50%, thorax 40% och huvud ca. 10%.
Jag vill att kroppen ska vara ungefär 50%, thorax 40% och huvud ca. 10%.
Sen använder jag de minsta påfågelherlen som är vid ögat.
Sen använder jag de minsta påfågelherlen som är vid ögat.
Och binder in 3 st bakåt mot krokböjen.
Och binder in 3 st bakåt mot krokböjen.
Spinn påfågelherlen på din bindtråd och vira fram över thorax. Att spinna herlen tillsammans med bindtråden gör det hela väldigt hållbart.
Spinn påfågelherlen på din bindtråd och vira fram över thorax. Att spinna herlen tillsammans med bindtråden gör det hela väldigt hållbart.
Vik över vingtäckarna av de 5 fasanfibrerna och fäst med ett par hårda trådvarv.
Vik över vingtäckarna av de 5 fasanfibrerna och fäst med ett par hårda trådvarv.
Ribba kropp och thorax med metalltråden och fäst med bindtråden vid nymfens huvud och vicka av koppartråden.
Ribba kropp och thorax med metalltråden och fäst med bindtråden vid nymfens huvud och vicka av koppartråden.
Vik bak en fasanfjäderfiber på båda sidorna kroken för att imitera en siluett av ben och fäst med bindtråden (jag använder Sheer 14/0)
Vik bak en fasanfjäderfiber på båda sidorna kroken för att imitera en siluett av ben och fäst med bindtråden (jag använder Sheer 14/0)
Från annan vinkel.
Från annan vinkel.
Sen skapar jag ett ordentligt bindtrådshuvud och säkrar med lite Fly-Tite.
Sen skapar jag ett ordentligt bindtrådshuvud och säkrar med lite Fly-Tite.
När du väl fått upp andan binder du med lätthet upp ett tiotal.
När du väl fått upp andan binder du med lätthet upp ett tiotal.
En hållbar liten skönhet som kan bli din nya favoritfluga.
En hållbar liten skönhet som kan bli din nya favoritfluga.

Återkommer inom kort med mer nymfer som jag har i min sjöask. Trevlig helg! /Daniel