leo-och-oringenNågra dagar i Hökensås med en nybakad flugfiskare.

Jag och min äldste son (12 år) var i helgen på helig mark i Hökensås för ett par dagars fiske och samkväm. Sonen fick i våras sitt första flugfiskeset och nu för några veckor sedan fick han ett par vadare och vadarskor när han fyllde år. Häftigt så klart!

I sommar har vi övningskastat lite på fotbollsplanen nära där vi bor och sen har vi också testfiskat lite i regnbågssjön här hemma. Han är jätteduktig och har framförallt ett imponerande lugn och ett stort tålamod, något jag avundas honom och som han kommer att ha nytta av vid vattnen i framtiden.

Även som fotograf visar han talanger min son, motivet kan ju inte han rå för.
Även som fotograf visar han talanger min son, motivet kan ju inte han rå för.

Han tycker det är jättespännande (tror jag?) med alla mina storys om insekter, hur man ska vada, livet i skogen och vid åarna, om flugor och att fiskarna faktiskt tycker om att äta både harkrankar och myror. Det är inte annat att man känner sig lite som ”farsan” Baloo.

Hökensås äger, tycker Leo

Man får inte glömma bort att det är häftigt för ett barn att få en liten aborre, att äta frukost i soluppgången, när det är dimma på sjön en kall höstdag, att se ett rådjur och att sova i liten stuga. Allt det här som jag nästan tar för givet är nytt för honom, precis som fisket är nytt. Det är lätt att det blir mycket intryck på en gång.

Hur som helst så hade vi ett par underbara dagar i Hökensås även om fisket kanske inte var det bästa. Mornarna var ganska kalla och klara och det var också då som fisket var bäst och fisken ytaktiv, dagarna och kvällarna var väldigt varma, det kändes nästan som ett högsommarfiske. Det märktes också väldigt tydligt att det har varit lite regn i sommar och höst då vattennivån i sjöarna var väldigt låg. Vi lyckades landa några fiskar var, jag av ädlare sort och han några abborrar som var lika ädla för honom som öringarna var för mig. Han pratar redan om nästa fisketillfälle, så det låter ju lovande både för honom och mig.

Tidigt morgonfiske i Enesjön
Tidigt morgonfiske i Enesjön

Om några veckor är jag tillbaka på ”Åsen”, då några dagar till och med, till åldern, mer vuxet sällskap. Jag hoppas att hösten kommit längre då …

Flugbindningssäsongen är ju snart verkligen här och jag har gluttat en del i mina askar de senaste dagarna. Där jag verkligen behöver ta tag i saker i höst och vinter är min stillavattenask. Jag har ju ett 10-15-tal mönster som jag alltid har med mig när jag fiskar regnbåge och öring i sjö, låt mig återkomma inom kort igen med lite mer information om detta. OK?