Sparkle Emerger White Olive
Sparkle Emerger på TMC 100SP-BL

Här kommer lite bortklippt bonusmaterial.

Du prenumererar väl på Allt om Flugfiske? I senaste numret som kom för någon vecka sedan hade jag förmånen att få skriva om mina kära nattsländepuppor, jag hoppas att du gillade artikeln.

Dock har jag en tendens att skriva alldeles för långa texter. Ulf och Johan som redigerar min text och mina bilder drar nog en lång suck varje gång jag skickar in mina texter. I senaste numret av tidningen skrev jag om ett, för mig, väldigt kärt ämne – amerikanska flugbindare och nattsländepuppor. Men på grund av mina något övertydliga bryderier och förklaringar fick inte 1/3 av texten plats så jag tänkte att jag publicerar det här. Det som inte kom med i tidningen var en textsnutt som berättar mer om den tredje puppan i artikeln, Gary LaFontaines Sparkle Emerger. Här kommer texten, håll till godo:

IMG_0233Puppornas puppa är för mig och många andra Gary LaFontaines Sparkle Emerger och dess tyngre bror Deep Sparkle Pupa. Om det skulle vara VM i puppor skulle Sparkle Emerger vunnit varje dag i veckan, i alla fall om du frågar mig.

Precis som Iris Caddis är Sparkle Emerger relativt enkel att binda och med lite träning och tålamod kan alla få till det vid bindstädet. Den är, för mig, heller ingen uttalad torrfluga som ska ligga på ytan utan jag vill helst ha den klistrad i ytfilmen eller strax under. Det som gör att den flyter något högre än Iris Caddis är att den binder ännu mera luft och att man binder in hjorthår som innehar naturlig flytkraft. Hjorthårsbunten, tycker jag ska vara relativt sparsam och bindas något kortare än jag hade gjort på en fullvuxen nattslända, hjorthåret imiterar alltså en utväxande vinge på en nattslända som kläcker i ytfilmen.

Det Antron som Gary LaFontaine använde när han på 1970-talet arbetade fram den här och andra flugor är idag en riktig raritet. Men det finns många alternativ som i alla fall fungerar ypperligt för mig. Vanligt Polygarn (Polypropelene Floating Yarn) som jag använder här är ett exempel som fungerar utmärkt. Ett annat exempel är det material som heter Antrondubbing som är ett tunt och långfibrigt material som jag använde som kroppsmaterial på den tyngre puppan ovan och även använder som kroppsmaterial på mina “LaFontainepuppor”. Antrondubbing använder jag även ibland för att imitera gasbubblan på både den här mer flytande imitationen och den förtyngda och sjunkande Deep Sparkle Pupa. Om du har det materialet som heter Sparkle Yarn eller Oliver Edwards Sparkle Yarn i dina materiallådor ska du skatta dig lycklig då det materialet, enligt många, är det perfekta substitutet för det Antron som Gary LaFontaine använde.

Sparkle Emerger SBSFör att imitera ben, rörelse, thorax och det “skägg” som nattsländepupporna har använde Gary LaFontaine marabou eller strutsherl. När jag började binda de här imitationerna för några år sedan hade jag ingen så långfibrig marabou eller struts så att jag blev helt nöjd utan började istället experimentera med sälhår och snöskohare. På exempelflugorna du ser på de här sidorna har jag använt hår från snöskohare som ju också likt sälhår binder luft och ger mig lite extra flytkraft när jag fiskar, och det gör jag gärna, den här flugan.

När öringen i både sjö och å börjar göra mer distinkta vak efter vid ytan simmande eller fridrivande puppor är det för mig en fluga som jag främst börjar pilla efter i flugasken. Inte helt överraskande är den en amerikan och heter Sparkle Emerger. Sällan fettar jag in den här imitationen men det händer att jag applicerar en liten liten mängd torrflugefett på hjorthåret.När jag fiskar i strömmande vatten har jag oftast torrflugefett på tafsen och detsamma gäller i stilla vatten när jag aktivt ska ta hem flugan för att imitera simmande nattsländepuppor. Förutom den här ljusa puppan med grön kropp har jag även dylik med gulorange kropp samt en betydligt mörkare variant med mörkbrun eller svart kropp och då en gasbubbla av grått material. Den mörkare puppan har gett mig och mina kompisar många skön minnen för att söka fisken med under nattetid eller sen kväll.