Ephemera Danica Vulgata sz. 10Bara för några timmar sedan stod jag utvadad till knäna och kastade på Vulgatamumsande öring. Mycket bättre än så blir det inte.

Det är mycket fiske nu, i alla fall för mina möjligheter. De senaste veckorna har jag fiskat varannan dag och som vanligt när det gäller fiske så är det ömson vin och ömson vatten (jag gillar vin). Häromdagen var jag vid min Vulgatasjö och det gick vågor och gäss på vattnet, det blåste så att man fick hålla i kepsen. Och idag kunde jag smyga på vakande fisk igen. Och i förra veckan hade jag ett par dagar vid strömmande vatten och en långhelg i Hökensås. Till och från var det gott om dag-, natt- och bäcksländor och ibland inte. Fisket är som livet, ibland är det upp och ibland är det ner.

Ännu en bild på en finare öring tagen på kvällskvisten i maj.
Ännu en bild på en finare öring tagen på kvällskvisten i maj.
Ephemera Danica
E. Danica – Paradun storlek 8

De senaste veckornas fiskebonanza har även inneburit att jag har haft möjligheten att testa och utvärdera diverse flugmönster och varianter vid vattnet. Om ett par veckor är ju tiden för de största dagsländorna över här nere hos mig, men jag hoppas att möta dom i juli igen när vi åker norröver som ju är brukligt. Förra säsongen när vi var ”där uppe” var våren väldigt sen och vattnet väldigt högt, läs gärna mer om vad man kanske måste hitta på då i kommande numret av Allt om Flugfiske. Men i år verkar våren vara någorlunda normal så jag ser fram emot ett fint Danicafiske även i juli. Mönstrena som fungerat bäst kanske inte överraskar varken dig eller mig, men oavsett så måste fler bindas upp och det har jag gjort mellan fiskepassen de föregående veckorna.

Bröderna Westling
Bröderna Westling

När det kommer till duns, alltså relativt nykläckta sländor så är det Paraduns aka. fallskärmsduns som fungerar bäst för mig. Och speciellt då när de är bundna med en kropp av bäverdubbing som ju har en naturlig flytkraft. Jag försöker binda in dubbingen ganska ”luftigt” och fluffa ut det lite extra med min kardborreborste genom att dutta med borsten på kroppen och sen nypa med tummen och pekfingret för att få bort löst hår. Det blir en bra flytkraft och ger ett ”kaxigt” spår i ytfilmen. Jag ribbar kroppen med 6/0 bindtråd och ger imitationen en rygg av fasanstjärtsfibrer (onödigt men gulligt). Som stjärtspröt har jag mörkbrun Coq de Leon och sen har jag två tupphackelfjädrar för att ge garanterad flytkraft i timmar som fallskärmshackel.

Kläckare med Antronkropp
Kläckare med Antronkropp
Ephemera Vulgata maj 2016
Ephemera Vulgata maj 2016

Kläckaren jag använder och gärna binder är kanske min signumfluga, en sk. loopkläckare där man jag viker över tre CDCfjädrar över thorax för att ge flytkraft och perfekt imitation av en utväxande vinge. För ben och stjärtspröt använder jag hjorthår, thorax är från en stickig och livfull dubbing av snöskohare. För kroppen har jag de senaste använt antingen olika nyanser av antrondubbing eller marabou av fin kvalitet (för att ge ett extra burrigt och livfullt utseende som de gälbestyckade nymferna av främst E. Vulgata ju har). Även här på kläckarna skojar jag till det med en rygg av fasanstjärtsfibrer, ibland är det ju kul att fiska med ögonen. Och som vanligt på mina kläckare förtager jag kroppen något med en koppartråd för att sänka kroppen till rätt nivå strax under ytfilmen.

Kläckare med kropp av Marabou
Kläckare med kropp av Marabou

Oj oj oj … allt händer på en gång. Det är dagsländesäsong och jag har inte tid att skönmåla, det ska fiskas och inte filosoferas allt för mycket.

Låt oss fiska och snacka mindre, imorgon måste jag ut igen. OK?