Caddistrophic CaddisTiden går fort när det är fiskesäsong.

För någon vecka sedan hade jag det väldigt trevligt på Markus Hoffmans lika galna och underbara arrangemang Woodstorrt utanför Uppsala. Jag fick träffa både nya och bekanta ansikten, binda flugor, dela med mig av lite tips och även få några. För er som varit på Woodstorrt vet ni hur kul vi har det och för er oinvigda rekommenderar jag er att sälja er själ för en biljett till ett framtida arrangemang.

Ulf Börjesson band bl a. stora dagsländor med förlängd bakkropp med deltagarna.
Ulf Börjesson band bl a. stora dagsländor med förlängd bakkropp med deltagarna.
Richard Örnemark förklarar för några intresserade hur flugan ska ligga i ytan.
Richard Örnemark förklarar för några intresserade hur flugan ska ligga i ytan.

Jag själv hade med mig fyra olika varianter av den Gula Forssländan som jag band och pratade om. Samtliga flugor hade olika material som huvudingrediens och det verkade som att deltagarna blev nöjda. Jag är nöjd hur som helst. Markus är en oerhört gästvänlig person och är mån om att alla mår bra och sen lagar ju han med kamrater fantastisk mat också. Det var en mycket spännande laguppställning av flugbindare i år med bindare från främst Sverige men även Norge, Holland och Serbien. Dock saknade vi André Brun väldigt mycket som även han skulle förgyllt tillställningen, han låg hemma med lunginflammation. Roligt var dock att flera deltagare nämnde att de brukar vara inne på itsabouttrout.se för att få inspiration för sin flugbindning, sån återkoppling värmer givetvis.

Caddistrophic Caddis - TMC 2487-BL #14, svart guldskalle, UTC70, Antron, UTC Thread (Brassie), Super Stretch Floss, CDC, Fluoro Fibre, SLF
Caddistrophic Caddis – TMC 2487-BL #14, svart guldskalle, UTC70, Antron, UTC Thread (Brassie), Super Stretch Floss, CDC, Fluoro Fibre, SLF

Mitt fiske så här långt i år har till stora delar varit vid stilla vatten. Vi har en ny sjö i fiskeklubben med förvildad och svårflörtad öring som jag spenderat ganska mycket tid vid. Jag har lyckats lura upp några öringar ur den på torrfluga och det är med andakt jag tittar på dom i håven och varsamt släpper tillbaka dom. Då sjön är ny för mig i år vet jag ingenting om insektslivet i och omkring sjön, spännande. Så här långt har jag mest sett fjädermyggor och landinsekter och det är också imitationer av det jag fångat fiskarna på. Men när jag var ute i lördags såg jag ett par små Vassländor … det ska bli väldigt spännande att följa sjön under säsongen och se vad som händer. Det blir en sjöinspirerad säsong för mig i år tror jag, och det har jag inget emot, flugfiske i stilla vatten är väldigt roligt och om fisken är vild eller inplanterad som yngel kan det vara minst lika utmanande som fiske i strömmande vatten. Jag har flera gånger åkt från sjön besegrad med svansen mellan benen, men det gör mig bara mer taggad inför nästa fisketillfälle. Och snart är det ju Vulgatatider i min andra klubbsjö, det känns som att det börjar ordna upp sig.

Vårens dagar på Hökensås är bokade och jag behöver inte nämna hur mycket jag ser fram emot detta. Om jag och Johan Klingberg lyckas synkronisera våra kalendrar ska vi fiska en av hans åar nere i Hökensåstrakten i samband med Hökensåsresan, det ska givetvis också bli larvigt roligt.

Några exempel färgkombinationer som jag har i min ask.
Några exempel färgkombinationer som jag har i min ask.

Min flugbindning har den senaste tiden mest handlat om experiment och arbete med att komplettera askarna med beprövade mönster. Fick dock för mig att binda lite tunga nattsländepuppor efter all torrflugebindning på Woodstorrt så jag knåpade ihop några Caddistrophic Caddis häromdagen. Ett mönster jag har haft en del kul med och då framför allt knuten under en indikator eller en välflytande nattslända typ Nalle Puh eller Streaming Caddis. Nu var det ett par år sedan jag band den sist och fiskade med den, men flugan har många fina minnen med sig, jag tror att jag ska testa den lite i år om det är trögt i ytfilmen. Notera gärna att mönstret innehåller CDC trots att det inte alls är en torrfluga, CDC är underskattat under ytan, det lever lika bra under ytan som det har flytförmåga. Glöm inte bort att binda in ett kraftigt thoraxparti som du sen borstar ut lite med din kardborreborste. Meningen är att dubbingen (i det här fallet en av mina favoritdubblingar SLF Dave Whitlock) ska ”blöda” in i kroppen och då alltså imitera de riktiga puppornas kraftiga thoraxparti.

Nu måste jag se över min Danica/Vulgataask, jag tror att vi prickar in det fisket perfekt i Hökensås i år. Kanske har jag tid att återkomma i ämnet om några dagar.

Head & Tail!

/Daniel