F-Dun - Dohiku HDD 301 #20
F-Dun – Dohiku HDD 301 #20

Små flugor och en bra start på säsongen.

Våren är ju här, eller hur? I alla fall om du bor i mina trakter här nere i södra hälften av landet. I helgen var jag ute och drillade lite vårpigg regnbågsöring vid den lilla skogssjön ganska nära där jag bor. Halva sjön var fri från is och utmed strand- och iskanten gick det ett par regnbågar och tittade uppåt. Så årets första myggjagare landades, härligt med öringlukt på händerna igen.

Glad i hågen åkte jag dagen efter till min favoritöringsjö här hemmavid, den här sjön ligger lite längre från kusten och djupare inne i skogen och högre upp. Ju närmare jag kom desto mer snö låg det kvar i skogen och väl framme var sjön helt istäckt. Vädret var dock underbart så jag lade mig i en solig glänta och sov en stund och åt sen mina äggmackor och drack termoskaffe, inte helt fel det heller.

F-Fly (variant)
F-Fly (variant)

Flugbindningsmässigt håller jag just nu på att fylla min ”lilla ask”, alltså asken med de mindre och minsta imitationerna. För mig innebär det från krokstorlek 18 och mindre. När det kommer till de här mindre fiskeflugorna försöker jag att binda dom så enkla som möjligt, alltså med så lite ”onödiga” material och moment som möjligt. Detta så att det inte är så mycket grejer i vägen när fisken från sitt håll ska se siluetten och sen bestämma sig för hugg eller inte. Sen väljer jag även gärna de mönster som jag kan greppa i nypan och knyta på tafsen utan att detta också innebär att jag krossar dom och de blir nästintill ofiskbara när väl tafsknuten är klar och säkrad.

F-Fly sz. 20
F-Fly (variant) bunden på krokstorlek 20.

F-Fly är ett mönster som jag älskar både vid städet och vid vattnet. Enkelt, effektivt, hållbart (inga problem att greppa i vingen och knyta på tafsen) och imiterar suveränt. Och då speciellt i de mindre krokstorlekarna! Här ovan ser du ett exempel som förutom våra små nattsländor även utmärkt imiterar bäcksländor och lite allmänt smått bös som hamnar på ytan och som fisken gärna ser som mat. Ett tips när man binder de här mindre flugorna är att använda de här moderna krokarna med ett större krokgap, jag tycker att det blir mer krok i städet även om krokskaftet är kortare, det blir dessutom ”mer krok” att hålla i när du ska knyta den på tafsen.

Som kroppsmaterial har jag använt ett litet syntetiskt band som heter Nymph-it som jag tycker är ett suveränt alternativ till t ex. kroppar på t ex. mindre nymfer, fjädermyggor och som här mindre nattsländekroppar. Materialet ger dessutom lite lagom med glitter och bling som jag gillar. För nymfer och myggpuppor skulle jag applicerat lite UV-lim över materialet, men på de här små skira nattsländeimitationerna vill jag inte addera onödig vikt och bindmoment så då väljer jag att inte göra det. Och som du kanske ser så förstärker jag vingen av CDC med några hjorthår. Detta gör jag för att stärka upp CDCn, göra flugan mer hållbar och förstärka siluetten.

F-Dun - Dohiku HDD 301 #20, stjärtspröt, Hends Body Quill och CDC.
F-Dun – Dohiku HDD 301 #20, stjärtspröt, Hends Body Quill och CDC.

På tal om F-Fly så har jag de senaste säsongerna haft god framgång vid både stilla och strömmande vatten med en ”dagsländevariant” av F-Fly, i mitt huvud heter flugan F-Dun. I små storlekar är den enkel att binda, går att knyta på tafsen utan att jag förstör den och den imiterar en liten dagslända alldeles utmärkt. Addera två eller tre syntetiska stjärtspröt och bind in vingen av CDC något kortare så har du en utmärkt flytande och imiterande liten dagslända. Även här har jag använt ett syntetiskt band som kroppsmaterial, den här gången heter det Hends Body Quill och är ett suveränt material, hållbart och inget UV-lim behövs. Och även på denna variant använder jag en modern krok med stort krokgap och kortare skaft, t ex. Dohiku HDD 301 som här. Det blir ”lite mer krok”, som jag nämnde, samt så är ju skaftet kortare och alltså flugan mindre. Liten Vasslända och våra andra mindre dagsländor, testa den gärna!

Sälhår äger!
Sälhår äger!

Förra säsongens största utropstecken för mig och min vän Per var nog en fluga som vi kallar för ”Sälhårskläckaren”. Det mönstret kom till mig från Martin Ångnell på Sportfiskemässan förra året då jag hade förmånen att sitta bredvid honom och binda flugor. Jag tittade på vad Martin band och såg direkt att det mönster han pulade med skulle innebära succé. Han band upp en fluga till mig som jag senare kopierade och tog med mig ut till både å och sjö och visst blev det succé! Här har jag bundit den för min ”lilla ask” på krokstorlek 18 men jag binder den även på krok 16 och 14 (TMC 100BL).

Sälhår flyter ju, som du kanske vet, väldigt bra, eller jag skulle vilja säga lagom bra. Och för en lågt flytande nymf eller kläckande nymf passar säl perfekt. Risken med CDC är ju att det kan flyta för bra och för högt (för öringen). Tekniken är ganska enkel, du tar en bunt sälhår, kardar det mellan tummarna och pekfingrarna så att så många fibrer som möjligt ligger åt samma håll. Se rullar du fibrerna mellan tumme och pekfinger så att du får en ”nudel” av sälhåret, binder in det rakt över krokskaftet, några varv framför, några trådvarv bakom och sen runt om. Då sitter håret bra! När du är klar med flugan håller du upp sälhåret och klipper av det, då får du både (lagom) flytkraft och en bra imitation av en utväxande vinge.

Martin Ångnells "Sälhårskläckare" på TMC 100BL #18.
Martin Ångnells ”Sälhårskläckare” på TMC 100BL #18.

En annan fördel med sälhår är att det är oerhört hållbart, du skulle lätt kunna ha den här imitationen i plånboken eller i skon om du är hårdhudad och sen ta upp den och fiska med den. Samma lilla imitation med CDC hade nog bara klarat en fisk t ex. Jag tar en liten liten droppen torrflugegel som jag gnuggar in på den främre sältofsen som ju är till för att jag ska se flugan, den bakre tofsen imiterar ju den utväxande vingen. Som thorax har jag virat strutsherl bakom och framför sälhåret. På de något större krokarna kan det hända att jag binder in några ben från en rapphönefjäder, men det går nog lika bra utan. En riktigt bra fluga som jag tror skulle kunna bli ett utropstecken även för dig om du binder upp några stycken och presenterar för vakande öring.

Mole Fly - TMC 2847 #18 och #22
Mole Fly – TMC 2847 #18 och #22

Jag har ju tidigare försökt sälja in Charlie Cravens genialiska mönster Mole Fly och den har en given och stor plats i min ”lilla ask”. Det var just på den jag tog årets första fiskar på som jag nämnde tidigare, precis en sån på krokstorlek #22 som du ser till höger på bilden ovan. Den imiterar diverse smått och kläckande smått på ett perfekt sätt, imiterar alltså lättfångad stapelföda för fisken perfekt. Krok, bäverdubbing och CDC. Hur svårt kan det vara? Jag har fyllt både min ”lilla” och min regnbågsask med Mole Flys inför kommande säsong, gör det du också!