Dyret
Krok: TMC 100BL#14, tråd: Sheer 14/0, rådjur, harmask (mörk), svart tuppnacke, UTC Wire (small, silver)

Vissa flugor är bara bra!

Du har säkert sett, hört, bundit och fiskat med den norska allt-i-allo-flugan ”Dyret” de senaste säsongerna? Om inte så tycker jag att årets säsong skall gå i dess tecken. Flugan är norsk, bara det …

Flugans upphovsman är Gunnar Bingen och om jag förstått rätt så är hans hemmavatten Rena i Norge och där och på många andra platser i Skandinavien har den fångat öring, harr och röding i allsköns färger och storlekar under ett gäng år nu.

Den (siluetten) ska likna en nattslända enligt upphovsmannen, men i min flugask finns den som en av några sådana där allt-i-allo-flugor som jag knyter på när inget annat fungerar eller för att söka efter fisk. Den fungerar, tro mig. För mig har den här något mörkare varianten på krokstorlek 14 varit väldigt bra vid natt- och mörkerfiske. Men jag har även ett gäng ljusare dylikar i asken och även några större och några mindre.

Om du inte bundit så mycket flugor är även det här mönstret bra för att träna upp dina skills i att arbeta med hjorthår (vilket jag använder) och binda palmerhackel som du sedan fäster vid krokböjen med en tunn metalltråd och säkrar och ribbar utmed kroppen och binder fast under ”huvudet” av samma hår vid krokögat.

Den här och fem andra mönster som finns som självklara avbytare på min flugasks avbytarbänk kommer du att kunna läsa om i Allt om Flugfiske nummer 3 2016 (om allt går enligt plan).