Brun och Gul Forsslända med kropp av bäverdubbing.
Brun och Gul Forsslända med kropp av bäverdubbing.

Äntligen klar. Låt nästa säsong börja snart.

Den senaste månaden har jag flugbindningsmässigt varit väldigt målfokuserad. När jag lade undan utrustningen inför vintervilan (läs: flugbindningssäsongen) vittjade jag även mina flugaskar och föga överraskande var det två mönster som jag tummat mest på under säsongen – fallskärmsduns och loopkläckare. Det gapade relativt tomt på dess platser i asken och jag bestämde mig för att göra något åt det.

Min "standardkläckare" på krokstorlek 16. Larvigt bra!
Min ”standardkläckare” på krokstorlek 16. Larvigt bra!

Jag började med att binda upp ett ett femtiotal loopkläckare på krokstorlek 14, 16 och 18 varav hälften i storlek 16 som nog är den krokstorlek jag använder mest under en säsong. Det är ”dom gamla vanliga”, bundna på TMC 108SP-BL med antingen stjärtspröt från rapphöna eller med en shuck av Z-Lon. Kroppen är från en kalkonbios ribband med en tunn metalltråd (UTC Wire X-Small), thorax en blandning av lite flash och naturligt hår och flytkraft som även imiterar en utväxande vinge av några CDCfjädrar. Relativt enkel att binda i de flesta storlekar och OJ! vad den fiskar bra. Jag har dragit flertalet sköna öringar på det här mönstret i flera år och det är nog den dagsländekläckare jag använder i åarna.

Här är ungefär 50 av 200 som jag bundit under den senaste månaden.
Här är ungefär 50 av 200 som jag bundit under den senaste månaden.

Min fiskefluga nummer 1 är föga överraskande Parachute Adams, tycker du att jag är tjatig? Det tycker inte öringen som verkar bli lika överraskad varje gång de upptäcker att det inte var något ätbart utan något vasst och farligt. Jag minns i somras på vår ”fjällenresa” när vi stod vid en trevlig åsträcka och öringen vakade men vi såg få insekter. Vi testade det ena och det andra men det enda som fungerade var en Parchute Adams på krokstorlek 16. De kommande dagarna var det i stort sett det mönstret vi använde även om dagsländorna vi såg inte var så många. Jag har skrivit det förut men jag kan inte poängtera det för många gånger – världens bästa fiskefluga. Jag har den senaste månaden bundit upp ungefär 100 gråa dylika skönheter med ett blandat fallskärmshackel från en brun och en grizzly fjäder från mina tuppnackar. Även här har jag lagt huvudfokus på krokstorlek 16 men det har även blivit ett gäng på krok 14 och 18 (på krokstorlek 18 använder jag min Creenacke).

Brun Forsslända
Brun Forsslända
Gul Forsslända
Gul Forsslända

Men då jag gillar färger och imitationsfiske har jag även bundit upp ett hundratal Paraduns för att efterlikna Gul- och Brun Forsslända (på krok 12 och 14) och ett gäng mörkgröna och mörkbruna på krokstorlek 18. Kroken jag använder är TMC 100BL som ju är min standardkrok, håller bra och håller fisken bra. Som du säkert noterar på bilderna av fallskärmsflugorna sparar jag inte på hackelvarven, jag vill ha minst 5-6 varv hackel och försöker packa varven så tätt som möjligt. Resultatet blir en näst intill osänkbarfluga som också har lite tyngd så att den ligger djupt i ytfilmen, det är mumma för stöddig öring det.

På de mindre flugorna använder jag Superfine Dubbing och på krok 14 och 12 använder jag bäverdubbing. Fråga mig inte varför då svaret blir att omväxling förnöjer och det är kul att varva mellan syntetiskt och naturliga material för att hålla bindtekniken vid liv. Eller nåt …

Det är skönt att pusta ut efter ett slutfört projekt. Det kommer nog dröja ett tag innan jag binder fallskärmshackel och viker CDC över thorax igen. Det känns som jag kan det nu …

Paradun på krokstorlek 18
Paradun på krokstorlek 18

Jag hintade ovan om avsaknad av insekter. Det var ju faktiskt så att det var en lika konstig sommar vädermässigt som det just nu är en konstig vinter. Jag ska nu gå in i en skapande process för en artikel för Allt om Flugfiske nummer 2 2016 som ska handla om flugor som man bör ha med sig i asken om fisken vakar fast du inte ser några insekter. Detta har jag varit med om några gånger i år och då är det några mönster som har levererat och de ska jag då belysa.

I mars ska jag binda flugor på biblioteksmässan i Halmstad och i månadsskiftet april/maj är det dags för Woodstorrt hemma hos Markus Hoffman igen, där har jag tänkt att binda och visa en Gul Forssländas livscykel, det ser jag fram emot.

God jul och gott nytt fiskeår!

/Daniel