Semperfli Nano Silk 18:0 2I dagarna har jag haft möjligheten att testa lite nytt.

Ju bättre ”trådkontroll” du har när du binder flugor, desto bättre blir slutresultatet. Vad är då trådkontroll? För mig betyder det att använda rätt tråd på rätt sätt, att veta och känna av hur mycket tråd du ska använda på olika flugor och framför allt hur tråden påverkar materialet när du binder in det. I detta blir nog ingen fullärd och det är ju en ständig process och ett ständigt lärande.

De senaste åren har jag i huvudsak använt tre trådar i min flugbindning. För större flugor och kustflugor använder jag UTC 8/0, min standardtråd har länge varit Sheer 14/0 och för mindre flugor (storlek 18 och mindre) samt flugor där jag vill behålla en så slank kropp som möjligt, t. ex. dagsländeduns, har Tiemcos TMC 16/0 varit en favorit länge.

Semperfli Nano Silk 18:0

Jag diggar fortfarande TMC 16/0 vid städet, men den är svår att få tag på. Av någon anledning har våra svenska distributörer inte valt att ta in den i sina sortiment. Och att behöva köpa tråd från Japan och USA känns lite överkurs till och med för mig. Jag har gillat tråden från Tiemco för att den har lagt sig helt platt på kroken (är inte så hal och rund som t. ex. Veevus 16/0 som jag vet att många gillar, den gillar jag inte), den är lagom vaxad och stark. Men som sagt, det är ett helsike att köpa den i Sverige.

När jag så hörde att amerikanske jättedistributören Umpqua som bl. a. tillhandahåller Tiemcos produkter i USA ska sluta (?) med tråden anade jag oro på fronten och gav mig ut i Googles underbara värld. För att få ro måste jag försöka få tag på tråden eller hitta något som är lika bra.

Jag hittade information att Guideline har rätten till tråden i Norge, men de säljer den inte till Sverige? Jag kontaktade det goda folket på Fishline som jag är trogen kund hos sedan många år, kunde de fixa tråden till mig? Tyvärr inte! Men de hade dock ett tips om en som deras leverantörer sagt var minst lika bra. Kul! Den har jag ju inte hört förut, tänkte jag.

En närbild. Tråden är i stort sett helt osynlig och som du ser lägger den sig platt på kroken. Underbart!
En närbild. Tråden är i stort sett helt osynlig och som du ser lägger den sig platt på kroken. Underbart!

Men så härom dagen damp det ner ett kuvert från Fishline hemma hos mig, innehållandes tre trådrullar som de tyckte att jag skulle testa, Semperfli Nano Silk 18/0. Jag drog ut lite tråd från en av rullarna och kunde snabbt konstatera att det här kanske verkligen kan vara något! Jag har nu testbundit en hel del med den här tråden och kan inget annat än att verkligen rekommendera den! Precis som TMC-tråden lägger den sig helt platt på kroken, det bygger inte upp något alls samt att underkroppen blir jämn och fin. Tråden är dessutom lite vaxad som jag uppfattar det och fruktansvärt stark (använd din vassaste sax). Så om du liksom jag gillar en osynlig tråd, som liksom bara finns där och fäster materialet men som man nästan inte märker alls annars är Semperfli Nano Silk 18/0 ett riktigt bra alternativ. Testa vettja! Notera dock att tråden är otroligt tunn och stark och därmed också väldigt vass så att binda med hjorthår eller dylikt är inte att tänka på.

Så många rader om lite tråd! Men viktigt är det och det här med trådkontroll som sagt …