UPG Umpqua Dry Magnum boxNya askar och nytt ljustält.

I sommar har jag uppdaterat kringutrustningen, ett nytt litet och smidigt ”ljustält” för att fotografera SBS:er (Step-By-Step beskrivningar) och ett par nya flugaskar har inköpts.

Ända sedan jag såg de här två askarna från amerikanska Umpqua för något år sedan har köplusten varit svår. På bild såg både UPG Magnum Dry Fly Box och UPG Weekender ut att kunna bli två nya favoriter, och nu när jag har dom här hemma kan jag bara konstatera att det nog också är så. Jag vill ju helst bara ha en större ask med mig ut till ån eller sjön och i de här två askarna får jag plats med det mesta, askarna håller flugorna torra, krokarna rostar inte och foamen i askarna är lika bra som smarta.

Umpqua UPG Magnum Box

Djupet på torrflugeasken är djupare på ena sidan vilket gör att inte vingar eller hackelpostar blir tilltryckta på större flugor, smart. Och Weekenderasken är smart upplagd så att de flesta flugor oavsett form och storlek får plats på ett bra sätt. Weekenderasken har jag tänkt använda vid stilla vatten och torrflugeasken blir min ”strömmande ask”. Rekommenderas!

Jag har även införskaffat ett nytt ”ljustält” som jag tänkt använda när jag fotograferar SBS-serier för flugor. Jag har inte haft tid att testa det förrän nu och resultatet ser du här nedan. Håller på att fylla min nya Weekenderask (se ovan) inför höstens Hökensåstrippar och en höst på Hökensås utan Black Martinez är ingen höst på Hökensås. Eller hur? Så jag passade på att fotografera upp processen att binda min Black Martinez variant i mitt nya ljustält. Bind den och fiska den!

Jag gillar Kamasan B175 för nymfer. Den är tung och når fisken snabbt och utseendet på kroken gillar jag. Dock har kroken en brutal hulling, så den bockar jag ner med pengen redan vid städet.
Jag gillar Kamasan B175 för nymfer. Den är tung och når fisken snabbt och utseendet på kroken gillar jag. Dock har kroken en brutal hulling, så den bockar jag ner med pengen redan vid städet.
Fäst tråden utmed krokskaftet och bind in en bunt fibrer från en rapphönefjäder som stjärtspröt.
Fäst tråden utmed krokskaftet och bind in en bunt fibrer från en rapphönefjäder som stjärtspröt.
Fäst och bind in ditt val av ribbingtråd (jag använder här UTC Lire (silver, small) på ovansidan kroken.
Fäst och bind in ditt val av ribbingtråd (jag använder här UTC Lire (silver, small) på ovansidan kroken.
Fäst dubbing på tråden och bind framåt mot krokögat och sluta där du vill att thorax skall börja. Dubbingen jag använt här är en riktig favorit vid mitt städ - Awesome Possum (här i svart).
Fäst dubbing på tråden och bind framåt mot krokögat och sluta där du vill att thorax skall börja. Dubbingen jag använt här är en riktig favorit vid mitt städ – Awesome Possum (här i svart).
Vira dubbingtråden utmed den dubbade kroppen, fäst med bindtråden och "vicka" bort överbliven wire.
Vira dubbingtråden utmed den dubbade kroppen, fäst med bindtråden och ”vicka” bort överbliven wire.
Som vingtäckare använder jag Antrongarn som jag fäster med bindtråden på ovansidan kroken och binder bak mot krokböjen där thorax ska börja.
Som vingtäckare använder jag Antrongarn som jag fäster med bindtråden på ovansidan kroken och binder bak mot krokböjen där thorax ska börja.
Rensa en rapphönefjäder och säkra fjäderstammen ordentligt med bindtråden.
Rensa en rapphönefjäder och säkra fjäderstammen ordentligt med bindtråden.
Ett bra tips för att slippa att en massa dubbing hamnar i och runt krokögat när du ska göra ett thorax är att du binder in dubbingen från krokögat och bakåt ...
Ett bra tips för att slippa att en massa dubbing hamnar i och runt krokögat när du ska göra ett thorax är att du binder in dubbingen från krokögat och bakåt …
... och sedan framåt igen mot krokögat.
… och sedan framåt igen mot krokögat.
Sen grappar jag fjäderspetsen med min hackeltång och virar fjäder försiktigt ett - två varv och fäster sedan fjäder med bindtråden och klipper bort överbliven fjäder.
Sen grappar jag fjäderspetsen med min hackeltång och virar fjäder försiktigt ett – två varv och fäster sedan fjäder med bindtråden och klipper bort överbliven fjäder.
Vik Antrongarnet över thorax och fäst ordentligt vid krokögat och klipp bort överbliven garnstump.
Vik Antrongarnet över thorax och fäst ordentligt vid krokögat och klipp bort överbliven garnstump.
Jag gillar bindtrådshuvuden på mina flugor - det säkrar materialen och ger flugan karaktär (tycker jag). Gör ditt val av avslutningsknut.
Jag gillar bindtrådshuvuden på mina flugor – det säkrar materialen och ger flugan karaktär (tycker jag). Gör ditt val av avslutningsknut.
Som slutfinish livar jag upp kroppen och thorax lite med min kardborreborste och applicerar sen lite Deer Creek UV lim på huvudet.
Som slutfinish livar jag upp kroppen och thorax lite med min kardborreborste och applicerar sen lite Deer Creek UV lim på huvudet.
Bind upp många och ut och fiska. Jag har alltid ett gäng Black Martinez i krokstorlek 8, 10 och 12 på nämnd krok i asken när jag åker ut till regnbågssjön. Kamasan B175 är ju en kortskaftad krok med stort krokgap, på en normalskaftad krok innebär de storlekarna ungefär 12, 14 och 16.
Bind upp många och ut och fiska. Jag har alltid ett gäng Black Martinez i krokstorlek 8, 10 och 12 på nämnd krok i asken när jag åker ut till regnbågssjön. Kamasan B175 är ju en kortskaftad krok med stort krokgap, på en normalskaftad krok innebär de storlekarna ungefär 12, 14 och 16.