Mole Fly BrownVill du veta en hemlighet?

Amerikanen Charlie Craven är sedan flera år tillbaka en stor inspirationskälla för mig och många andra. Genom hans bindbeskrivningar har jag lärt mig att hantera flertalet material och bindtekniker, men framför allt så är flera av hans mönster några av mina absoluta favoritfiskeflugor. Charlies mönster Mugly Caddis har jag redan nämnt flera gånger tidigare som en nattsländefavorit och en annan favorit hittar du alltså i det här inlägget.

Flugan jag nämner ovan och som du ser på bilderna här heter Mole Fly och ska imitera de minsta dagsländorna i kläckningsfasen, men kan samtidigt även imitera en skadad slända (Cripple, Trapped Mayfly), en liten kläckande nattslända, mygg och annat smått och gott som alltid finns på öringens meny. Men främst är den då alltså tänkt att vara ett busenkelt mönster att binda när det kommer till de mindre dagsländornas kläckare/flytande nymfer. Jänkarna pratar om BWO’s (Blue Winged Olives) och vi pratar om Baetis ganska mycket så här års och det är just det som Charlie och hans vänner använder den här flugan till att imitera.

Bind upp några stycken från krokstorlek 18 och mindre. Du kommer inte att bli besviken.
Bind upp några stycken från krokstorlek 18 och mindre. Du kommer inte att bli besviken.

Som synes är Mole Fly väldigt lik en standard CDC Shuttlecock och det är klart att det är det mönstret som herr Craven haft i åtanke och utvecklat. Skillnaden är att Mole Fly binds på en krok med en annan design, Shuttlecock binds ju oftast på en rak krok och med en kropp som inte är så burrig, detta för att hänga rakt ner under ytfilmen. Mole Fly binds på TMC 2487 eller 2488 (jag har använt 2488 strl. 18) som ju är en något böjd kortskaftad krok, tyvärr finns den inte hullinglös, men det gör du ju lätt med peangen vid strandkanten.

Mole Fly Dark Tan
Jag binder upp Mole Fly i färgerna Dark Tan och en något mörkare brun.

Kroppen på Mole Fly är bunden med bäverdubbing (enligt mig den bästa naturliga torrflugedubbingen) som du borstar ut, burrar upp med din kardborreborste och stryker sen fibrerna bakåt mot krokböjen. När flugan sedan hamnar i vattnet kommer den utborstade bäverdubbingen att imitera både ett ihåligt nymfskal samt den främre delen en dagsländekropp. Shuck (släpande nymfskal) och kropp i ett alltså. Smart! I och med att bäverdubbingen även flyter och samlar luftbubblor blir effekten helt suverän och flugan flyter helt rätt, precis som en kläckande liten slända. Smart igen! Se gärna bilden direkt här under där jag har fotograferat flugan i ytfilmen. Läckert, eller hur?

Mole Fly Surface

Hur var det nu med den där hemligheten? Jo, den här flugan var tydligen länge en så kallad ”guide secret” mellan Charlie Craven och hans vänner. Men sedan gjorde han den publik när han presenterade den i hans bok Charlies Flybox, den här boken är ett måste, om du inte har den i hyllan bör du skämmas. Det är kul att läsa kapitlet om Mole Fly och om hur han oroar sig för att tappa flera kompisar genom att publicera informationen om den här flugan. Om du är en någorlunda färsk flugbindare är även Cravens bok Charlie Craven’s Basic Fly Tying ett lika stort måste som Flugbindning på mitt sätt av Lennart Bergqvist, enligt mig.