OK, jag ger mig.

Tanken var att jag för längesedan skulle vara klar med mitt lilla projekt med att binda ihop och fotografera (och komma på något fyndigt att skriva) mina 15 favoritflugor. Jag började någon gång i höstas och var säker på att jag skulle vara klar någon gång efter jul. Men jag ger upp nu, jag hinner bara med 12 flugor av 15 och då kommer alltså den tolfte i det här lilla meddelandet. All tid nu går åt till fiske samt att jag måste komplettera upp min ask inför kommande fiskeäventyr, jag har flertalet Busen och fallskärmsduns som jag måste binda. Vi tar fluga 13, 14 och 15 längre fram i sommar eller kanske till hösten. OK?

Griffiths Gnat #20

Fluga 12 av 15 är kanske en av de mest klassiska ”myggimitationerna”, jag menar givetvis Griffiths Gnat. Enligt många är detta en av de bästa öringflugorna EVER, jag vill kanske inte gå så långt, men jag skulle inte lämna hemmet utan den. Vad imiterar den då? Den imiterar något så läckert som en hög med myggor, knott eller annat smått som antingen svärmar eller har hamnat tillsammans på grund av t ex. vind eller i en virvel i ett bakvatten. Öring kan bli väldigt selektiv på de här högarna av flertalet mindre insekter!

Jag binder och fiskar den här suveräna flugan i krokstorlek 18-24, flugan på bilden ovan är bunden på en DaiiChi 1110 i krokstorlek 20. Och som jag tidigare nämnt väljer jag den här kroken på de här mindre storlekarna på grund av det raka krokögat och just den här modellen har ett något överdimensionerat öga (öppnar upp krokögat, bra vid små storlekar) vilket är välkommet när jag ska knyta fast den på den tunna tafsen. MEN! Jag har alltid även några Griffiths Gnat i krokstorlek 12 och 14 med mig i asken, siluetten på en GG ser väldigt mycket ut som en skalbagge.