Bunny Dun No HacklePåskharen fick sätta livet till, här är några Bunny Duns.

På Sportfiskemässan i Jönköping för ett par veckor sedan fick jag ett par norska hartassar av den mycket trevliga norrmannen och flugbindningskollegan Jon Strand. Haren i fråga hade fällts (för man säger väl inte landad även vid jakt?) av en kompis till Jon i nordnorge, det märks av den fantastiska kvaliteten på tassen att haren hoppat i snö. Snöskohare brukar ju vi flugbindare prata om och binda med då och då. Att hartassen vi tar vårt bindmaterial från suttit på en hare som levt och hoppat runt i snö och/eller kyla är högst intressant för oss flugbindare, för det är förstå då som håret på tassen är så där tjockt, långt och vattenavvisande som vi vill ha det.

Bunny Dun bunden på DaiiChi 1110, krokstorlek 22
Bunny Dun bunden på DaiiChi 1110, krokstorlek 22

Kvaliteten och längden på håret på tassen jag fick från Jon var alltså helt otroligt bra. Så fort jag delat tassen i två delar och såg längden på håret såg jag direkt ett användningsområde. Och passande nog så här i påsktider heter det mönstret ”Bunny Dun” och är alltså en så kallad no-hackle imitation där håret från hartassen representerar både vingar och ger flytkraft.

Inget speciellt. Eller förresten, det är nog ändå något väldigt speciellt då det är en otroligt enkel och smart fiskefluga och det gillar ju jag. Notera att jag ännu inte fiskat med den här imitationen så jag kan inte med säkerhet lägga till ett ”och effektiv” efter ordet enkel i föregående mening, men jag har mina aningar och jag tycker att det börjar luktar öring om händerna av att bara se på flugan. Jag tror att den kan vara riktigt giftig, då främst i de allra minsta storlekarna (flugorna på bild här är i krokstorlek 18 och 22), kanske finns mönstret med bland ”mina 15” nästa säsong?

Bunny Dun - storlek 22
Bunny Dun – storlek 22

För de minsta imitationerna i krokstorlek runt 22 och 24 som du ser på bild här använder jag kroken DaiiChi 1110, det raka krokögat öppnar upp krokgapet vid små krokstorlekar och modellen har ett något överdimensionerat kroköga vilket underlättar för fiskaren vid tafsknytandet. Glöm inte att nypa in hullingen med peangen vid vattnet eller redan vid bindstädet bara … Krok, tråd, stjärtspröt och en tass från Snöskohare, that’s it! Mer behövs inte, det är ju en otroligt liten insekt vi imiterar och storlek och den lilla, lilla och smala siluetten är det som fångar fisk.

Bunny Dun bunden på Demmon DSD 100BL i krokstorlek 18
Bunny Dun bunden på Demmon DSD 100BL i krokstorlek 18

För något större imitationer, och med större menar jag alltså krokstorlek 18, kan man kosta på sig att ge flugkroppen lite färg och tapering med hjälp av en fin torrflugedubbing, ett quill eller varför inte genom en syntetisk kroppstråd som jag använt på flugorna precis här ovan. Jag har använt ett bra material som heter ”Body Quill” och kommer från Hends, bra grejer. Men observera att det är ren snickarglädje, det behövs absolut inte och med bara bindtråden kommer du långt. Kroken i storlek 18 jag använt är förresten en Demmon DSD 100 BL och är en väldigt prisvärd och bra krok, de påminner mycket om TMC 103BL men har ett normalt krokgods. Rekommenderas!

Krokstorlek 18
Krokstorlek 18

En annan fördel med det här mönstret som jag har imiterat är hållbarheten och att de verkligen tål lite stryk. Utmaningen med många små dagsländemönster är att du ju faktiskt måste hålla någonstans i flugan när du ska knyta på tafsen. Med det här mönstret kan du nypa till i flugan med händerna över kroppen eller vingen och enkelt knyta fast tafsspetsen i ögat, vingen och flugan blir inte skadad utan tål både detta och även flera fina fighter med argsinta fiskar.

Så där. Nu ska jag dra på mig vadarna och sticka ner till havet och se om havsöringarna här hemma är på humör, jag är det hur som helst. Det är ju påsk, ledighet och en ny säsong är här. GLAD PÅSK!