Myggor kopiaÖringar är allt bra roliga.

För en vecka sedan satt jag tillsammans med nya och gamla kamrater och band flugor på Sportfiskemässan i Jönköping. Det var verkligen roligt! Oj vad vi skrattade! Skratt, vänner, fiske och flugbindning. Det är vad det handlar om, eller hur? Många trevliga nyfikna personer var framme vid min plats och pratade fiske och flugbindning, det uppskattar jag. Tack!

Fjädermygg säger du, fiskeflugor säger jag. I min ask av 15 mönster (inkl. någon variant) är den här familjen av imitationer ett måste. Små små flugor som alltid finns på öringens meny, både i stilla och strömmande vatten. Man skulle kunna dela in öringar i två kategorier. Nyfikna öringar och misstänksamma öringar. När de misstänksamma gynnarna vakar är det bäst att du verkligen tänker till. Och felet som jag (och kanske även du?) ofta gör när de misstänksamma prickarna är aktiva är att vi har på tok för stora flugor på tafsen. Sen bör ju det där med presentation och drift också vara under kontroll förstås.

Flugan som är 11 av 15 i min ask av 15 mönster är en ”mygga”. Med ”mygga” menar jag fjädermygg i första hand, men givetvis kan de här små imitationerna även imitera små dagsländeduns, dränkta duns, spents och annat spännande som du och jag knappt kan se. Men öringen ser dom, tro mig.

Och det är väl just det. Storleken har betydelse. För mig tog det några år innan jag med självförtroende presenterade en fluga i krokstorlek 24 och 22 med 7X tafs. Håller grejerna? Ser fisken verkligen detta? Svaret är givetvis ett rungande JA!

Mygga kopia

När det kommer till flugor i krokstorlek 20, 22 och 24 har jag en favoritkrok som jag vill tipsa dig om. Kroken är från DaiiChi och heter 1110. Det är torrflugekrok med lagom starkt gods, men framför allt så har den ett rakt kroköga, ett så kallat ”ring-eye”. Ett rakt kroköga öppnar upp krokgapet, vilket kan vara intressant i de här små små storlekarna, jag tycker också att trådkontrollen ökar dramatiskt med ett rakt öga vid små imitationer, speciellt om man får för sig att använda hackel. Den här modellen från DaiiChi har även ett något överdimensionerat kroköga och i de här små storlekarna är det mycket välkommet, jag tänker då givetvis på möjligheten att måtta in tafsen i ögat och knyta en knut. DaiiChi 1110, glöm aldrig det!

Om jag fick fria händer att designa en krok hade det nog blivit en kombination av TMC 100SP-BL, Demmon DSD 100BL och just DaiiChi 1110. Det hade varit en speciell krok, men bra tror jag.

Det här mönstret är en kombination av den numer alltmer kända ”Frisörmyggan” och en standard ”Shuttlecock” samt hur Dave Wiltshire väljer att binda in CDCn (för extra hållbarhet) på sina kläckare. Det är krok, tråd, Krystal Flash och CDC. Svårare behöver det inte vara och öringen älskar dom!

Flugorna på bilden är bundna på storlek 22. Men det är absolut inga problem att binda dom i både 24 och 26, tänk på att använda en tunn tråd bara (16/0 eller 17/0) rekommenderas!

Den uppmärksamma ser säkert också att om man binder in några stjärtspröt och ”reser” vingen lite till så har du en perfekt och väl flytande imitation för våra minsta dagsländor. Lika busenkelt, effektivt som bra.

Nästa fluga (12/15) är en myra, bara så du vet.