Biot Loop Emerger sz. 14När dagsländorna kläcker är det två mönster som jag återkommer till.

Jag är ju på jakt efter att minimera antalet flugor, eller rättare sagt antalet mönster i min flugask. Jag fick en idé att 15 mönster och några varianter på de mönstrens borde räcka under en säsong och jag har nu kommit till mönster 8 av 15, tidigare mönster hittar du i tidigare inlägg och resterande kommer logiskt nog i framtida inlägg. Inte så konstigt, antar jag.

Jag har fått några mail och meddelanden om det här och det förstår jag. Några har handlat om att ”det här skulle jag aldrig klarar av”, mitt svar har varit att det vet ju inte jag heller om jag gör, kommande säsong får avgöra det. Ett annat meddelande handlade om vad jag ska göra om det inte kläcker, om det spöregnar och fisken inte alls är ytaktiva? Ja, jag ska faktiskt inkludera ett par ej uttalade ”torrflugor” bland de 15, men mer om de två lite längre fram. Men på längre turer kommer jag ha en reservask i ryggsäcken, innehållandes flertalet mönster jag ratar till förmån för de 15. Jag har sen flera år också en separat ask med de allra största dag- och nattsländemönstrena, de tar ju sån plats och det är ju så sällan som förutsättningarna stämmer. Så om jag har tur att befinna mig vid en åsträcka när öringen är helt inställd på att mumsa Danicor tar jag fram den asken ur samma ryggsäck. Sån är jag! Låt mig återkomma till de 5 mönster jag använder när Danica och Vulgata står på menyn.

Storlek 14 och 18
Storlek 14 och 18

Bilderna i det här inlägget visar det mönster jag nästan uteslutande knyter på tafsen när dagsländorna kläcker och fisken bryter ytfilmen. Det är ett suveränt generiskt mönster, med det menar jag att det fungerar för att imitera de flesta sländor i alla storlekar och färger. Det är en kläckare bunden med en ”loop” av CDC som imiterar en utväxande/kläckande vinge på ett mycket bra sätt, samma loop ger ju mönstret mycket bra flytkraft och gör att jag kan se flugan i ån.

Harmask Loop Emerger

Du kan flugbindningsmässigt ha hur kul som helst med det här mönstret och här på bilderna ser du några exempel. På flugan här ovan plockade jag fram en harmask och använde material från den för både flugans kropp, thorax och ben. På en annan har jag använt ett kalkonbiot och på en annan har jag använt fibrer från en fasanstjärtsfjäder. Som sagt, du kan använda det material som du tycker om att mixtra med.

Loop Emerger strl. 18
Dagsländekläckare i storlek 18 med kropp från fasan och ben och stjärtspröt från rapphöna.

Som du ser på bilderna binder jag, och senare fiskar, några med stjärtspröt av rapphöna och några med en shuck (släpande nymfskal) av Zelon. Båda fungerar alldeles ypperligt, och om den ena inte fungerar så kan den andra fungera. Detta gäller framför allt den varianten som har en syntetisk shuck, detta imiterar ju ett stadie som jag tror triggar öringen. En kläckande nymf med ett släpande nymfskal kan ju inte fly någonstans, det är bara att stiga och öppna munnen.

Flugorna på bilderna är i krokstorlek 14 och 18, men jag binder upp mönstret i fler storlekar så klart. Prova på det här mönstret vid ditt bindstäd, jag lovar dig att det är värt det. Gällande färger efterliknar du ju dagsländorna som finns i dina vatten, det här är bara några exempel.

Det här var alltså fluga 8 av 15 och ett av de två mönster jag använder när dagsländorna poppar upp, det andra mönstret återkommer jag till inom kort.

På lördag är det ju mässdags i Halmstad på Stadsbiblioteket där. Jag finns i Allt om Flugfiskes monter, spring gärna förbi och tjöta lite om du ska dit.