Parachutes – Paraduns är fluga 6 av 15

Parachute Adams storlek 16
Parachute Adams storlek 16

De enda flugorna du behöver för att imitera dagsländor i dun- och spinnerstadiet.

Det har väl gått få förbi att jag har en fallenhet för fallskärmshacklade fiskeflugor och då givetvis främst för att imitera dagsländor i de flesta storlekar. De fiskar bra, flyter bra, driftar bra, krokar bra och så vidare och så vidare. Jag skrev ju en artikel i FiN (nummer 5-6 2014) som jag kallade för ”Världens bästa dagsländor” så jag hänvisar till de sidorna för alla argument du behöver för att, som jag, övergå till fallskärm. Om du av någon anledning inte prenumererar på eller köper Flugfiske i Norden så har du artikeln i sin helhet här.

Paradun - Gul Forsslända
Paradun – Gul Forsslända
Paradun - Brun Forsslända
Paradun – Brun Forsslända

Jag binder det här mönstret från storlek 18 upp till storlek 8 och visst varierar jag ingredienserna något, men standardflugan är den med Coq de Leon fibrer som stjärtspröt, ett kalkonbiot som kropp, bäverdubbing för thorax och vinge/hackelpost av diverse syntetiska garner och sen ett fallskärmshackel från tuppnacke. Den varianten är rolig att binda och fiskar mycket bra. I storlek 18 struntar jag i biot och kör torrflugedubbing för både kropp och thorax.

Paradun storlek 18
Paradun storlek 18

Ett tips när du binder fallskärmshackel oavsett mönster är att säkra fjädern med ett tunt UV-lim. Jag använder Clear Cure Goo Hydro och det är perfekt för ändamålet, tycker jag. Innan jag virar hacklet stryker jag en liten liten droppe på hackelposten och när hacklet är klart och säkrat med bindtråd (jag gör det runt hackelposten) lyser jag och säkrar hacklet. CCG Hydro har även helt ersatt flugbindningslack för att säkra whipfinishen för mig. Bra grejer!

Det finns dock ett mönster som är minst lika bra som det här och det är André Bruns Microduns, men mer om den flugan i nästa inlägg.

5 reaktioner till “Parachutes – Paraduns är fluga 6 av 15”

 1. Först och främst, tack för en bra blogg. Perfekt inspiration för en nybörjare som mig. Nu till frågan, hur pass viktigt är det med ”rätt” färg gällande hackel och stjärtspröt på de flugor man imiterar? Hur bör man tänka anser du?

  Hälsningar
  Joel

 2. Först och främst, tack för en bra blogg. Stor inspiration för mig som nybörjare. Nu till frågan, hur viktigt är det med ”rätt” färg på hackel och stjärtspröt på de flugor man imiterar anser du? Hur bör man tänka och hur mycket kan man experimentera?

  Hälsningar
  Joel

  1. Tack för dina vänliga ord Joel.

   För fiskeflugor tror jag inte att det har någon större betydelse, dock är det svårt att veta då det är fisken som avgör. Men jag är nog säker på att storlek och siluett är betydligt viktigare än färg. Dock kanske ljust eller mörkt kan ha betydelse, men det är som sagt fisken som avgör.

   Ett tips är att hellre ha två riktigt bra tuppnackar än fyra st i halvdan kvalitét (men med olika färger). Du kan också köpa bra halva tuppnackar (t ex. Whiting Bronze), en halv nacke räcker länge och innehåller de flesta storlekar. Kolla här t ex: http://www.lakelandflytying.com/73355/products/whiting-1-2-bronze-grade-genetic-dry-fly-rooster-cape.aspx

   Om du inte har något tupphackel alls och är nyfiken så kanske det här kitet även kan vara aktuellt: http://www.lakelandflytying.com/73317/products/whiting-introductory-dry-fly-hackle-pack–four-1-2-rooster-capes.aspx

   1. Tack för ditt svar och din åsikt i ämnet. Verkar finnas en härlig spridning i diskussionen om just färgens betydelse bland flugbindare. Fick bli en beställning av lite bronsnackar från Lakeland, dels de mer vanliga färgerna men också en del lite roliga annorlunda färger. Tack för tipset.

    Keep up the good work.
    Joel

Kommentera