MarchBrownCaddisUnderOj! Tiden går snabbt när man har roligt.

Jag skulle kunna hitta på hur många klyschor som helst. Tanken var att mellandagar, jul och nyår och allt det där som har varit skulle vara i flugbindningens tecken. Och till viss del har det så också varit, dock inte som jag hade tänkt det.

Min plan och mitt projektupplägg för nästa års flugask blänger på mig, om jag hade gjort vad jag skulle hade jag varit inne på minst fluga 10 av 15 nu. Men så hör Lasse från Flugfiske i Norden av sig och tycker att jag borde binda och skriva ihop något om havsöringsfiske och tillhörande flugor. En utmaning som jag verkligen inte kunde säga nej till. Sagt och gjort använde jag jul och nyår åt det istället. Det blev en artikel om mina 4 favorit flugor för kusten i april och maj. Om jag förstått det rätt ska detta hamna i FiN nr. 2 som kommer längre fram i vår. Du prenumererar väl på FiN förresten?

Men men …. här är fluga 4 och 5 av 15 i mitt försök att vara så minimalistisk som möjligt där ute vid åarna. Jag har delat upp 15 i 3. 5 nattsländor, 5 dagsländor och 5 av annat och någon cross-overfluga. Sen vad fisken (förhoppningsvis) tar flugan för kan vi ju inte riktigt säkert veta, jag menar ju ur ett imitationsperspektiv. Då bör alltså de här två flugorna avsluta nattsländekapitlet. Eller? Ja, den som väntar får se. Men har han verkligen slaktat både Klinkhåmer och Superpuppan? Vilken Stolle! Låt oss återkomma till detta längre fram.

F-Fly

F-Fly älskar jag och få flugor har nog mer öring på sitt samvete (även om de flesta väl återutsätter, hoppas jag?) i åarna här i mina hemtrakter än en F-Fly i storlek 16? Och originalet med ”bara” CDC, tråd och krok binder jag och fiskar jag (med glädje) i just de mindre storlekarna, från krokstorlek 16 och mindre. Jag måste dock erkänna att jag faktiskt adderat lite torrflugebäver på kroppen på flugan på bilden här ovan, den är i krokstorlek 16 (Partridge SLD) och då får det plats, eller kan ha någon ev. mening. På de allra minsta storlekarna hoppar jag över kroppsbyggnad och förlitar mig helt på bindtråden. Det magiska med Marjan Fratniks F-Fly är att den ur fiskens synvinkel kan imitera ALLT! Jag tänker dock givetvis främst på natt- och bäcksländor, men om du ser en stöddig öring som vakar under träd eller om det börjar vaka efter häftig vind eller regnskur är det ofta F-Fly jag tänker på. Landinsekter alltså. F-Fly levererar!

MarchBrownCaddis

På de något större krokstorlekarna (från 14 och större) freestylar jag gärna och bygger på med hjorthår som övervinge, som du ser har jag fortfarande CDC som undervinge (tre ganska små CDCfjädrar på storlek 14). Håret ger både flytkraft och en tydligare siluett samtidigt som det gärna ”ploppar” till lite när man presenterar dom, det kan vara helt rätt, nattsländorna är inte lika försiktiga av sig som dagsländor. Den här varianten med ekorrhår till både kropp (ribbad med smalt guldtinsel) och thorax är en favorit och jag tycker den kombinerar många nyklassiska mönster som jag gillar. F-Fly, Streaking Caddis och Mugly Caddis. Testa den gärna. Rekommenderas!

Busar Busen fluga

Ingen flugask är komplett utan Johan Klingbergs Busen. Den här flugan är lika enkel som den är genial. Krok, tråd och sälhår. Enkelt, effektivt och välimiterande i dess rätta element. My cup of tea! Förutom den ljusa/bruna och gråa/svarta som du ser på bild här ovan binder jag och fiskar jag gärna med en mörkbrun/svart och en guloliv/mörkgrön och kroken jag använt här är en Partridge SUD i krokstorlek 14. En Busen skall vara, minst sagt, buskig och ta så lite sälhår så att du nästan skäms, den svarta den mörkare bindtråden eller krokskaftet ska lysa genom, dessa element tror jag, tillsammans med sälhårets naturliga lyster och rörelse, är den här flugans stora fördelar. Tack Johan! Nästa gång jag pratar med Johan måste jag fråga honom om han hade Superpuppan i huvudet när han band den här, siluetten måste vara snarlik?

LestanderPuppan

En variant på Busen som jag och mina kompisar har haft väldigt bra fiske med är  Lestanderpuppan som du ser här ovan. För mig är det en Busen på annan krok (jag har använt Grip 14723BL) och med ett sparsmakat rapphönehackel. Riktigt giftig i den här färgkombinationen precis den timman när solen går ner, det är i alla fall då jag haft mest framgång med den. När du ändå har sälhåret framme på bordet, testa även att binda upp ett par Lestanderpuppor.

Nattslända kan du va själv! Nu är det dags för dagsländorna, räkna inte med några större överraskningar, men bra är dom. Vi kör alltså dagsländor i nästa inlägg.