Sparkle-Emerger-Light
Sparkle Emerger

Två riktiga favoriter är nu uppbundna och placerade i asken.

Som jag redan nämnt har jag som mål att i huvudsak försöka klara mig på 15 mönster i asken nästa säsong. Jag har redan stoppat i mönster 1 av 15 (Hjorthårspuppan) och jag fortsätter om natten och här är då fluga 2 och 3 av 15.

Det första mönstret var det inte länge sedan jag publicerade och den har en given plats i min ask och borde så ha i din ask också. Flugan som jag håller väldigt nära hjärtat är min idol Gary LaFontaines ”Sparkle Emerger”. Den imiterar en kläckande nattsländepuppa som med hjälp av sitt gashölje stigit mot ytan. Till skillnad från sin något tyngre och våtare bror (”Deep Sparkle Pupa”) binds den på en torrflugekrok, har en vinge av hjorthår och en shuck (släpande puppskal) av Antron. För mig är den här flugan given när nattsländorna börjar röra på sig!

Om vaken är tydliga och plaskiga brukar jag applicera en droppe torrflugegel på vingen, om fisken vakar något försiktigare hoppar jag över det kemiska helt och hållet. Jag binder och fiskar den här flugan främst i de något mindre krokstorlekarna (14-18). Min kompis Richard visade mig för några veckor sedan ett annat sätt att binda den här favoriten och det är ett sätt jag verkligen anammat. Det ”vanliga” är ju att man använder ett Antrongarn som finns på spole för överkroppen/gasbubblan/shuck men Richard använde vanlig Antrondubbing som finns både på påse och dispenser. Smart Richard! Ta ut en nypa av den långfibriga dubbingen och karda det med dina tummar och pekfingrar så att alla fibrerna ligger åt samma håll, bind in en liten bunt på var sida av kroken och borsta ut det lätt med en tandborste (så blir det lättare att senare forma fibrerna till en bubbla), underkroppen är av samma dubbing (annan färg). I och med att fibrerna i dubbingen är finare/tunnare än garnet är det lättare att arbeta med (tycker jag), det är också lite mer ”Sparkle” i dubbingen än vad det är i garnet.

Flugor/kläckare med en shuck, oavsett och det är dag- eller nattsländor, kan vara riktigt hett! Öringen älskar enkla byten och en kläckande insekt som än så länge är fast i pupp- eller nymfskalet riskerar inte att fly, därav oftast något mer försiktiga vak. Det var fluga 2 av 15 det!

CDC Loop Caddis
CDC Loop Caddis

Mönster 3 av 15 i min ask är också en nattslända och även den är given i samlingen för mig. Den är mångsidig, alltså den fungerar utmärkt som både ”kläckare” och färdig slända, tycker jag. Det är en ”CDC Loop Caddis” (tror jag att den ursprungligen heter) och jag gillar den främst för de något större nattsländorna, från krokstorlek 14 och större. I storlek 14 är den, tillsammans med en F-Fly i krokstorlek 16, min standardfluga i mina hemmavatten här på västkusten. De tre CDCfjädrarna som binds in i spetsarna längst bak på kroken och sen viks över kroppen gör den närmast osänkbar och den ger ett, minst sagt, kaxigt avtryck på ytan. Få hungriga öringar kan motstå den här flugan i vid en perfekt drift!

Kroppen på den här imitationen kan du variera och bestämma själv, jag brukar av gammal vana dock att binda in en CDCfjäder som jag tvinnar till ett ”rep” och virar runt krokskaftet. Det ger en jämn taperad och ganska kraftig kropp, precis som på de nattsländor jag vill imitera.

Sparkle-Emerger-Dark
Sparkle Emerger

Så där ja! 3 flugor av 15 klara och asken börjar få lite karaktär. Asken var det ja! Jag nämnde ju asken ”Big Cliff” som är en toppenask, dock har jag tagit tillbaka min gamla favorit från C&F, den stora vattentäta CF3308. Förutom att den är vattentät så har den fack för torrflugor som ju är det jag fiskar och binder med. Jag vill undvika att vingar och fallskärmspostar trycks ihop när jag stänger asken.

Nästkommande två flugor är också nattsländor och när de två är bundna så är nattsländorna klara. Det ska bli kul att se eventuella reaktioner på vilka klassiska nattsländemönster jag har offrat till förmån för de fem jag kommer att ha i asken. Återkommer alltså snart igen med ytterligare två st. nattsländor.

Ha nu en fantastisk julhelg. Jag hoppas att du får vara ledig och spendera mycket tid under flugbindningslampan.