IMG_3212En tom flugask och mängder av krok, hår och fjädrar.

Jag utmanade mig själv lite i ett tidigare inlägg att jag ska binda upp flugor för att fylla en helt ny ask till nästa säsong. Det låter ju inte så konstigt kanske, men jag har bestämt mig för att endast fylla den med maximalt 15 mönster. Och det är då dessa 15 mönster jag i huvudsak ska fiska med också. Jag helgarderar, eller fegar (?), med att skriva ”i huvudsak”, såg du det? Med mig på resor kommer jag att ha en större ask med reserver och lite andra mönster, det ska bli väldigt spännande att se hur mycket jag fingrar efter andra mönster under säsongen.

Hjortharspuppa2014

Att välja ut 15 mönster har varit svårt, väldigt svårt, och flera favoritmönster kommer att få stå i kylan till förmån för andra. Anledningen till de här galenskaperna är att jag är trött på att bära med mig en massa askar sprängfyllda med flugor som gör att jag får flugångest när fisken börjar vaka. Jag vill tro på min sak och inrikta mig mer på presentationen av flugan och driften. Egentligen har jag ju bara gjort enligt ovan tidigare, men jag har ändå haft 150 mönster till med mig vid ån och därmed också en megaväska på magen eller vid midjan som bara är i vägen.

IMG_3214Så här är då fluga nummer 1 av 15 och jag älskar Hjorthårspuppan. Jag fiskar den både som ensamfluga eller i en rigg tillsammans med en mer högflytande nattslända (återkommer till den flugan längre fram.

När det är nattsländetid och öringen vakar tungt strax under ytfilmen är Hjorthårspuppan perfekt. Precis som de riktiga pupporna har den en klar och tydlig profil och flyter så där alldeles lagom bra. Jag brukar inte impregnera själva puppan, däremot är det inte helt galet att fetta in tafsspetsen en halvmeter ovanför flugan. För mer info och historia om Hjorthårspuppan rekommenderar jag varmt Niklas Dahlins artikel i senaste numret av Flugfiske i Norden. Bra Niklas!

hjortharspuppor2014

Nu när tyvärr Pro Fly i Kungsbacka stängt för gott har jag haft svårt att hitta en butik som TMC 112TR i lager. Jag gillar den kroken för det här mönstret då den är stark utan att bli tung, men framför allt för att den har ett stort krokgap, jag tänker då på krokningsegenskaperna i och med ”bullen” av hjorthår. Men jag fick tips om DaiiChi 1310 som är den krok jag använt här och den känns minst lika bra. Tack för tipset David!

puppor i askenSom du kanske vet är jag en vän av sälhår, och jag har svårt att inte addera lite sådant som ben, antenner och rörlighet på Hjorthårspuppan. Ett annat tips när man binder de här kusarna är att vaxa tråden något med ett inte för kletigt vax inför varje sektion av hjorthår. En lagom vaxad tråd ”nyper” lite bättre och du minimerar risken att skära av en massa hår med bindtråden, speciellt om du, som jag, föredrar att använda tunnare bindtråd.

Jag återkommer igen inom kort med fluga 2 och 3 av 15.

PS. Jag har testat flugaskarna från Cliff Outdoors nu i några säsonger och jag diggar dom. Den modellen som jag använder kallas för ”Big Cliff” och det vita där nere till vänster är magnetiskt och det fältet använder jag för de alla minsta flugorna.