ask2Samtidigt som sommaren gav upp och lämnade över till hösten blev jag passande nog klar med den för årstiden relevanta flugasken.

Oj! Det går fort när man har roligt. Sommaren är slut och inte mig emot, jag älskar hösten. Jag har inte fiskat så mycket som jag önskar den senaste månaden, men när gör man det i och för sig. Jag och familjen har varit på semester i Grekland och sensommaren har varit för varm för fiske. Men några kvällspass här nere vid havet har jag allt unnat mig själv och jag har faktiskt fått ett par fina pjäser som jag tar med mig i minnet.

ask1Men, nu när temperaturen nått mer för årstiden normala grader ser jag, och antagligen också du, fram emot ett spännande höstfiske i då främst stilla vatten. Det tidiga vårfisket och höstfisket i stilla vatten är det något speciellt med, det är för mig avslappnat och kravlöst och kan vara väldigt spännande. När pigga regnbågar och öringar går och vakar på landinsekter, fjädermygg och kanske några sena dagsländor och nattsländor, tafsen skall vara tunn och skratten många.

Om ett par veckor åker jag ner till Hökensås för att se om vi kan lyckas överträffa resultatet från i våras, det blir nog svårt när jag tänker efter. Men det har ingen betydelse … att bara vara på plats, att hitta en solig glänta att frysa på morgonen och kvällen och värma sig med whisky i stugan efter en lång dag vid sjöarna räcker gott för mig. Men givetvis ska vi få fisk också …

ask3

De senaste åren har jag försökt att minimera min packning vid vattnen så mycket jag kan. Med detta menar jag antalet flugaskar jag har med mig ut. Det där kan vara svårare än man tror, speciellt då man ju binder en del flugor som man vill testa och utvärdera. Men numera har jag bara en flugask i fickan på mina vadare eller jacka. Om jag sedan reser iväg har jag med mig reserver och varianter och varianter på dom i packningen så klart. Jag har säkert testat de flesta lösningar för väst, mag- och midjeväskor, slingpacks, lanyards och allt vad det kan vara. Inga har varit 100% så därför har jag kommit fram till att inte ha någon väska eller dylikt alls antagligen är rätt modell för mig.

ask4Jag har de senaste veckorna kompletterat och förnyat min ask för just fisket i stilla vatten. Det var ju där någonstans jag började binda flugor för några år sedan så det är alltid kul att sätta sig ner och binda lite fjädermyggpuppor, små kläckare, Busen, Black Martinez, fasanstjärtsnymfer, flicksländenymfer, Double Legs, landinsekter och några ”allmänna” torrflugor (se min artikel i senaste numret av Flugfiske i Norden).

Jag har flertalet flugbindningsprojekt framför mig som jag ser fram emot att slutföra. Nu när sjöasken är klar ska jag härnäst sätta mig och binda en serie flugor i krokstorlek 22 som jag kallar för ”Trådsländor” som jag kommer att publicera i Allt om Flugfiske till våren. Sen ska jag skriva om och fotografera ett par favoritflugor till ett bokprojekt som jag har fått inbjudan om att vara med i. Har även tänkt att se om jag kunde få till lite havsöringsflugor av den Whiting Spey nacken och Keough Saltwater nacken som jag investerade i för något år sedan. Jag ska nog kunna sysselsätta mig den här vintern också tror jag.

ask5

Nästa helg, lördagen den 4 oktober närmare bestämt, ser jag fram emot att sitta på ProFly igen och binda flugor på deras ”Höstmässa”. Vad jag ska binda på mässan vet jag ännu inte, men det lutar åt några av höstflugorna du ser i min ask på bilderna här – limpuppor, små kläckare, flicksländenymfer (funkar mycket bra på hösten också) och kanske även några Double Legs. Hoppas att även du ser fram emot höstfisket och mycket flugbindning i vinter och att vi ses på ProFly lördagen den 4 oktober?

Vassa saxar!

/Daniel